Hepatit D nedeniyle karaciğer nakli yapılan hastalarda hepatit D nüksü
Hdv relapse in patients which have been done liver transplantation DUE to HDV
- Tez No: 435605
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ALADAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Delta Hepatitis, Recurrence, Hepatic Transplantation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
HDV nedeniyle karaciğer nakli yapılan hastalarda HDV nüksü Amaç: İnönü Üniversitesi karaciğer nakli enstitüsünde Mart 2003, Haziran 2013 tarihleri arasında, HDV nedeniyle karaciğer nakli yapılan hastalardaki HDV nüksünü araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metot: İnönü Üniversitesi, Karaciğer Nakli Enstitüsü'nde Mart 2003, Haziran 2013 tarihleri arasında, HBV+HDV nedeniyle karaciğer nakli olmuş 54 hastanın verileri geriye dönük olarak incelendi. Nakil öncesi viral serolojisinde HDV Ag pozitifliği HBV+HDV olarak belirlendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 54 hastada nakil öncesi HBV+HDV saptanmış hastalardı. Hastaların ortalama yaşı 54.31±10.97yıl idi. Ortalama takip süreleri 5 yıldı. Sonuç: Nakil sonrası HBV nüksü halen karaciğer nakli hastalarının büyük bir problemdirMerkezimizde uygulamakta olduğumuz proflaksi protokolü sonucunda HBV ve HDV nüks oranımız literatüre kıyaslandığında daha düşüktür. Nakil öncesi HDV koenfeksiyon varlığında, HBV nüksü istatistiksel olarak anlamlı olmasa da, nakil sonrası HBV nüksü daha az oranda görülmektedir. Nakil sonrası hiçbir hastamızda HDV nüksü görülmedi. Sonuç olarak HBV ve ilave HDV koinfeksiyonu olan olgularda posttransplant dönemde uygun antiviral ve HBIG tedavisiyle HBV nüksü görülmemesinin yanısıranHDV'nin nüksünün olmadığı sonucuna varıldı. Anahtar kelimler: Delta Hepatit, Nüks, Karaciğer nakli
Özet (Çeviri)
Aim: We have aimed to research hdv relapse in patients whıch have been done liver transplantation due to HBV and HDV between march 2013 and june 2013 in liver transplant institute in Inonü Universty. Material Method: We have investigated retrospectively 54 patient who heve been transplated due to HBV+HDV between march 2013 and june 2013 in liver transplant institute in Inonü Universty.The positivity of HDV Ag was determined as HBV+HDV at viral serology before transplantation. Findings: 54 patients who were included to research were found to have HBVand HDV before tarnsplantation. The avarage mean age of patients was 54.31±10.97 . The meanfol-low up time was 5 years Results: The relapse of HBV after transplantation is a major problem for transplantation patients. Result of our prophylaxis programme which were implicated in our clinic, the proportion of relapse is less than value which was compared with literatüre. In the condition of HDV co-infection before transpalntation, even the relapse of HBV was not statistically significant, the relapse of HBV were detected with less proportion. After tranplantation no patient is detected the relapse. Consequently it were found that in cases which have HBV and HDV co-infection was not been detected the relapse of HBV infection as well as HDV infection with appropiate medical treatment in the posttransplantation period.