Akne vulgaris hastalarında sistemik isotretinoin tedavisinin folik asit ve B12 düzeyleri üzerine etkisi ve MTHFR 677 C>T polimorfizmi ile ilişkisi
The effect of systemic isotretinoin treatment on folic acid and b12 level in acne vulgaris patients and relationship between MTHFR 677 C>T polymorphism
- Tez No: 435611
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE NUR RİFAİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, folik asit, B12, isotretinoin, MTHFR, Acne vulgaris, folic asit, B12, MTHFR
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç:Akne vulgaris tanısı ile sistemik isotretinoin kullanan hastalarda folik asit ve B12 düzeylerinin tedavi öncesi ve tedavi sonrası düzeyi ile MTHFR 677 C>T mutasyonunun folik asit ve B12 düzeyleri üzerine etkisini araştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem :Çalışmaya 75 ( 13 erkek, 62 kadın) sistemik isotretinoin başlanan akne vulgaris tanılı hasta ile 75 (18 erkek, 57 kadın) sağlıklı gönüllü alındı. Tüm katılımcıların demografik verileri, global akne skorları kaydedildi. Hastaların 3. ve 6. ayda global akne skorları ve oluşan yan etkileri kaydedildi. Hastalardan 0., 3., 6. ayda ve kontrol grubundan bir kez alınan serum örnekleri, B12 ve folik asit düzeyi bakılmak üzere -80°C'de muhafaza edildi. MTHFR 677 C>T gen polimorfizmi için alınan serum örnekleri ise PCR, RFLP ve Poliakrilamid Jel Elektroforezi tekniği ile değerlendirildi. Bulgular: Isotretinoinin kullanımıyla B12 seviyesi 3. ayda azalırken, 6. ayda artmış olarak tespit edilmiştir. Folik asit 3. ayda anlamlı olarak artmış ancak 6. ayda azalmış olarak bulunmuştur (p0,05). Sonuçlar: Çalışmamızda isotretinoinin kullanımıyla B12 seviyesi 3. ayda azalırken, 6.ayda ise artmıştır. Folik asit 3. ayda artmış ancak 6. ayda azalmıştır. MTHFR C677T polimorfizminin folik asit ve B12 seviyelerini düşürmediği tespit edilmiştir. MTHFR C677T polimorfizminin akne vulgaris klinik şiddetini etkilemediği ve Iso tedavisine yanıtta değişikliğe yol açmadığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to investigate the relationship between folic acid and B12 levels before and after treatment of akne vulgaris with isotretinoin and MTHFR 677 C>T mutation impact on folic asit and B12 levels. Materials and Methods: We included 75 (13 man, 62 woman) akne vulgaris patient planned isotretinoin therapy and 75 (18 man, 57 woman) healthy volunteers as a control rdgroup. Demographic data, global acne scores, of all participants were recorded. Also in 3 and 6th month global acne scores and side effects were recorded. The serum samples of patients taken in 0th , 3rd , 6th month and control group for once were hold in -80°C for study of B12 and folic acid levels. The samples for MTHFR C677T polymorphism evaluated with PCR, RFLP and polyacrylamide gel electrophoresis tehnics. rdResults: In our study after isotretinoin treatment, B12 level decreased at 3 month but increased at 6th month. Folic acid level increased at 3rd month but decreased at 6th month meaningfully (p0,05). Conclusions: In our study after isotretinoin treatment, B12 level decreased at 3rd month but increased at 6th month. Folic acid level increased at 3rd month but decreased at 6th month meaningfully. Also MTHFR C677T polimorphism didn't decrease the B12 and folic acid level. Acne vulgaris clinical severity and isotretinoin induced clinical response were not affected by MTHFR C677T polymorphism.