Pulse oksimetre cihazıyla yenidoğan döneminde kritik konjenital kalp hastalıklarının taranması
Screening of device pulse oximetry with congenital heart disease to newborn critical
  1. Tez No: 435610
  2. Yazar: ALİ AYBAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Konjenital kalp hastalığı, Pulse oksimetre, Malatya
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET AMAÇ: Konjenital kalp hastalıklarının (KKH) insidansı 1000 canlı doğumda yaklaşık olarak 8-10 civarındadır. KKH'lı çocukların yarısı bir yaşına girmeden kaybedilmektedir. Bu nedenle KKH'lı çocukların tanısının erken konulması ve tedavi planının yapılması gerekir. Bizim çalışmada amacımız pulse oksimetre cihazı ile postnatal erken dönemde yenidoğanların kritik KKH'ları açısından taramayı hedeflemekte ve kendi hastanemizin sonuçlarını ortaya koymaktır. OLGULAR VE YÖNTEM: Temmuz 2015 ile Mart 2016 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kadın Doğum Servisinde yatan yenidoğan bebekler ile hastanemizde doğup yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan gestasyonel olarak 34 haftadan büyük olan tüm yenidoğan bebekler çalışmaya alındı. Toplam 623 yenidoğan bebek pulse oksimetre cihazı ile tarandı. BULGULAR: Tarama yaptığımız 623 yenidoğan bebeğin 298 (%47,8)'i kız, 325 (%52,2 )'i erkekti. 623 yenidoğan bebekten 594 (%95,3)'ü taramayı geçmiş olup, 29 (%4,7)'ü taramayı geçmedi. Taramayı geçmeyen bebeklere 24 saat içerinde ekokardiyografi yapıldı. Taramadan kalan 6 (%20,6) bebeğe ekokardiyografi sonucuna göre kritik KKH tanısı konuldu. Taramadan geçen 594 bebek taburculuk sonrası 6 haftaya kadar takip edildi. Taramayı geçen 594 bebekten sadece bir bebeğe taburculuk sonrası ilk 4 hafta içerinde kritik KKH tanısı konuldu. Bizim çalışmamızda pulse oksimetre cihazın duyarlılığı %85,7, seçiciliği %96,3, pozitif öngörü değeri %20,7 ve negatif öngörü değeri %99,8 olarak bulunmuştur. SONUÇ: Kardiyovasküler malformasyonlar, konjenital malformasyonun sık türüdür. Ancak önemli bir bölümü rutin yenidoğan muayenesi ile tespit edilmez. Bizim çalışmamız doğrultusunda kritik KKH tanısı koymada pulse oksimetre ile yenidoğan bebeklerin tarama programına almasını gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: The incidence of congenital heart disease (CHD) varies from about 8/1,000 to 10/1,000 live births. Of the children with CHD, 50% is not expected to survive to one year of age. Therefore, it's necessary to diagnose children with CHD as soon as possible, and develop a treatment plan. This study aims to screen newborns in terms of critical CHD in the early postnatal period using the Pulse Oximeter as well as revealing the screening results of our hospital. Patients and Methods: All newborns, hospitalized in Inönü University Turgut Ozal Medical Center Maternity Ward, and the newborns over 34 weeks of gestational age, who had been hospitalized in the neonatal intensive care unit (NICU) in our hospital between July 2015 and March 2016 were included in the study. A total of 623 newborns were screened using the Pulse Oximeter. Results: Of the 623 neonates screened, 298 (47.8%) were female, and 325 (52.2%) were male. Of these 623 neonates, 594 (95.3%) passed the screening, whereas 29 (4.7%) were unable to pass the screening. These 29 neonates underwent echocardiography within the first 24 hours. Six (20.6%) neonates, who failed this screening, were diagnosed with critical CHD according to the results of echocardiography. The 594 neonates, who passed the screening, were followed-up until 6 weeks after the discharge. Only one of the 594 neonates was diagnosed with critical CHD within the first 4 weeks after discharge. In this study, the device was found to have 85.7% sensitivity, 96.3% selectivity, and 20.7% and 99.8% of positive and negative predictive values respectively. Conclusion: Cardiovascular malformations is a common type of congenital malformations. However, significant portion of these malformations cannot be detected by routine neonatal screening. In line with our study results, newborn pulse oximetry screening is suggested for early detection of critical CHD. Key Words; Congenital heart disease, Pulse oximeter, Malatya