Tiroidektomi geçiren hastalarda bilateral süperfisyal servikal pleksus bloğunun perioperatif analjezi etkinliği
Perioperative analgesic effectiveness of bilateral superficial cervical plexus block for patient with total thyroidectomy
- Tez No: 435630
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN TAPAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Total Tiroidektomi, Postoperatif Ağrı, Bilateral Süperfisyal Servikal Pleksus Bloğu, Postoperatif Tramadol Tüketimi
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Tiroidektomi, en sık yapılan endokrin organ cerrahisi olup, postoperatif erken dönemde opioid ihtiyacı oluşturan şiddetli ağrı nedenidir. Bilateral süperfisyal servikal pleksus bloğu (BSSPB) tiroid cerrahisi sonrası ağrıda etkin, kolay uygulanabilir bir rejyonel anestezi tekniğidir. Biz çalışmamızda BSSPB'nin intraoperatif ve postoperatif analjezi etkinliğini ve opioid ihtiyacı üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık. Total tiroidektomi olan 47 hasta randomize kontrollü tek kör çalışmaya dahil edildi. Blok grubu olarak kabul edilen 23 hastaya % 0,25 konsantrasyonda 10 ml bupivakain ile BSSPB yapıldı. Kontrol grubu olarak kabul edilen 24 hastaya ise blok yapılmadı. Her iki gruba tiroid dokusu çıkarıldıktan sonra intravenöz olarak 1 gram parasetamol verildi. Olguların intraoperatif remifentanil tüketimleri ile postoperatif 15. dk., 30. dk., 1. sa., 2. sa., 6. sa., 12. sa., 24. sa ve 48. saatlerde VAS değerleri ve total tramadol tüketimleri kaydedildi. BSSPB yapılan grupta intraoperatif remifentanil tüketimi kontrol grubuna göre anlamlı düşük bulundu (p < 0,05). Grupların VAS değerlerine bakıldığında blok yapılan grupta kontrol grubuna göre özellikle ilk 2 saatte olmak üzere 24. saate kadar anlamlı olarak düşük bulundu (p < 0,05). Postoperatif tramadol tüketimi blok yapılan grupta 91,66∓32,5 mg iken kontrol grubunda 240,86∓74,52 mg bulundu (p < 0,05). Sonuç olarak; % 0,25 bupivakain ile yapılan BSSPB tiroidektomilerde intraoperatif ve postoperatif dönemde etkin bir analjezi yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Thyroidectomy is the most common surgical intervention regarding the endocrine organs. It causes severe pain, which requires opioid administration in the early postoperative period. Bilateral superficial cervical plexus block (BSCPB) is an easy-to-use regional anesthetic technique and is effective against the postoperative pain in the thyroid surgery. In this study, our objective was to investigate the intraoperative and postoperative analgesic effectiveness of the BSCPB and its influence on the opioid requirement. 47 patients with total thyroidectomy were included in this controlled, single-blind study. 23 patients constituted the block group and received 10ml 0.25% bupivacaine as BSCPB. In the control group (n=24) BSCPB was not carried out. In both groups, 1g paracetamol was administered intravenously after the excision of the thyroid tissue. The intraoperative remifentanil requirement, postoperative VAS values in the 15th, 30th minutes, 1st, 2nd, 12th, 24th and 48th hours after the surgery and total tramadol requirement were recorded.