Tiroidektomi olan hastalarda farklı intraoperatif end-tidal karbondioksit değerlerinin postoperatif bulantı ve kusmaya etkileri
Effects of different intraoperative end-tidal carbon dioxide levels on postoperative nausea and vomiting in patients undergoing thyroidectomy
  1. Tez No: 953124
  2. Yazar: URAL BAIYSH UULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALKİN ÇOLAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Bulantı kusma, ETCO2, POBK, Tiroidektomi, Nausea and vomiting, ETCO2, PONV, Thyroidectomy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmanın amacı, tiroidektomi operasyonu geçiren hastalarda intraoperatif end- tidal karbondioksit (ETCO2) düzeylerinin postoperatif bulantı ve kusma (POBK) gelişimi üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Prospektif gözlemsel çalışmaya 99 hasta dâhil edildi. ETCO2'si 26–30 mmHg arasında tutulanlar Hipokapni, 31–35 mmHg arasında tutulanlar Normokapni grubunu oluşturdu. Demografik veriler, ASA ve Apfel skorları, cerrahi-anestezi süreleri, intraoperatif opioid kullanımı, hemodinamik parametreler ve postoperatif analjezi kaydedildi. POBK insidansı 0–2, 2–6 ve 6–24 saatlik aralıklarda değerlendirildi. POBK toplam insidansı Hipokapni grubunda %60,4, Normokapni grubunda %37,2 idi (p = 0,035). Erken dönemde (0–2 saat) bulantı (%52,1 vs %29,4; p = 0,022) ve kusma (%47,9 vs %27,5; p = 0,035) Hipokapni grubunda anlamlı yüksek bulundu. Hipokapni grubunda kadın oranı, Apfel skoru ve sigara içmeme sıklığı daha fazlaydı; cerrahi süresi de daha uzundu (p = 0,022). Yaş, vücut ağırlığı, intraoperatif opioid dozu ve hemodinamik parametreler POBK üzerindeki farkı açıklamadı. Postoperatif tramadol kullanan hastalarda erken bulantı oranı daha yüksekti (p = 0,044). İntraoperatif hipokapni, özellikle postoperatif ilk iki saatte POBK insidansını artıran modifiye edilebilir bir risk faktörüdür. Ventilasyon stratejilerinin Apfel skoruna dayalı farmakolojik profilaksi yaklaşımlarını tamamlayacak şekilde göz önünde bulundurulması, tiroidektomi hastalarında POBK'nin azaltılmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the effect of intraoperative end-tidal carbon dioxide (ETCO2) levels on the development of postoperative nausea and vomiting (PONV) in patients undergoing thyroidectomy. In this prospective observational study, 99 patients were allocated into a hypocapnia group (ETCO2 26–30 mmHg) or a normocapnia group (ETCO2 31–35 mmHg). Demographic data, ASA and Apfel scores, surgical and anaesthesia durations, intraoperative opioid consumption, postoperative analgesia, and haemodynamic variables were recorded. PONV incidence was assessed at 0–2, 2–6 and 6–24 h post-operatively. Overall PONV incidence was significantly higher in the hypocapnia group than in the normocapnia group (60.4 % vs 37.2 %, p = 0.035). During the early postoperative period (0–2 h), nausea (52.1 % vs 29.4 %, p = 0.022) and vomiting (47.9 % vs 27.5 %, p = 0.035) were also significantly more frequent with hypocapnia. Patients in the hypocapnia group had a higher proportion of females (83.3 %), higher Apfel scores (2.48 ± 0.71), lower smoking rates (20.8 %), and longer surgical times (p = 0.022). Age, body weight, intraoperative opioid dose and haemodynamic values were comparable between groups. Early-period nausea was more common in patients receiving postoperative tramadol (p = 0.044). Intraoperative hypocapnia is an important modifiable risk factor for PONV, with its effect most pronounced within the first two postoperative hours. Integrating ventilation strategies with Apfel-guided pharmacological prophylaxis may enhance multimodal PONV prevention in thyroidectomy patients.