Anestezi yoğun bakımda obstetrik olguların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of obstetric patients in the anesthesia intensive care
  1. Tez No: 435629
  2. Yazar: AYŞE BALABAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BORA BİLAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Mortalite, morbidite, obstetrik hasta, yoğun bakım, intensive care, mortality, morbidity, obstetric patients
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Çalışmanın amacı, yoğun bakım ünitesine alınan obstetrik hastaları retrospektif değerlendirerek yoğun bakıma kabul sıklığını, nedenlerini ve klinik sonuçlarını araştırmaktır. Kahramanmaraş Sütçü İmam Tıp Fakültesi Hastanesi Anestezi-Reanimasyon Yoğun Bakım ünitesine Kasım2013-Nisan2016 tarihleri arasında 124 obstetrik olgunun retrospektif demografik verileri, kabul nedenleri, sevk durumları, yapılan müdahaleler, yoğun bakım yatış süresi, morbidite-mortalite oranları ve nedenleri incelenmiştir. İncelenen 124 olgunun yaş ortalaması 30, gestasyonel yaş ortalaması 28,4 olarak bulunmuştur. Aynı süre içerisinde yoğun bakıma toplam 1724 hasta kabul edilmiş olup %7,19'u obstetrik olgulardır. 124 olgunun 96'sı dış merkezden sevkli olarak hastanemize kabul edilmiştir. 28'i gebelik takiplerini hastanemizde yaptırmışlardır. Hastaların 119'u ameliyat sonrası yoğun bakıma alınmıştır. 45 hasta mükerrer sezaryen olgusu olup, bununla birlikte toplam 60 olguda ek hastalık mevcuttur. Yoğun bakım yatış süresi ortalama 3,9 gün bulunmuştur. Yoğun bakıma kabul gerektiren en sık neden obstetrik kanamalar (%47,6) olarak gözlendi. Bunu takiben hipertansif bozukluklar (%21), HELLP sendromu (%16,9), obstetri dışı nedenler (%10), sepsis (%6,5) gelmektedir. Kanama içinde en sık neden plasenta previa, hipertansif bozukluk içinde en sık neden eklampsi olarak görülmüştür. Hastaların 62'sine mekanik ventilatör tedavisi uygulanmış olup ortalama kullanım süresi 46 saat olarak gözlendi. 7 hastaya renal replasman tedavisi uygulandı. 20 hastada ciddi komplikasyonlar gözlendi (%16). 8 hasta mortalite ile sonuçlandı (%6,4). Mortalitenin en sık nedeni kanamaya bağlı komplikasyonlar olarak tespit edildi. Diğer mortalite nedenleri HELLP sendromu, eklampsi ve pulmoner emboli olarak gözlendi. Sonuç olarak gebelik ve doğum sonrası dönemde yoğun bakıma kabul gerektiren en sık neden obstetrik kanama ve hipertansif bozukluklardır. İyi bir obstetrik bakım şiddetli komplikasyonlu vakalarda bile maternal mortaliteyi belirgin şeklide azaltacaktır. Gebelerin takipli olması ve prenatal erken tanı, doğuma hazırlık ve komplikasyonların önlenmesi için faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to evaluate retrospectively the frequency, cause and the clinical results of obstetric patients which admitted to intensive care unit. 124 obstetric patients delivered to Kahramanmaraş Sütçü Imam University Medical Faculty Hospital Anesthesia - Reanimation Intensive Care Unit between November 2013- April 2016 were investigated retrospectively demographic data, reason for admission, delivery status, intervention and intensive care unit length of stay, morbidity - mortality rates and causes. Studied 124 patients with a mean age of 30, it was found in mean gestational age of 28.4. A total of 1724 patients have been accepted into intensive care in the same period and 7.19 % were obstetric cases. 96 of the 124 cases were referred to the hospital from other hospitals. 28 of patients were followed by our hospital for regular antenatal care. 119 patients admitted to intensive care unit after the operation. 45 patients with repeated cesarean sections and a total of 60 cases had concomitant diseases. Stay of Intensive care unit duration was found an average of 3.9 days. The most common cause of admission to the intensive care unit was observed as obstetric hemorrhage (47.6 %), This is followed by hypertensive disorders (21%), HELLP syndrome (16.9 %), non- obstetric causes (10%), sepsis (6.5% ). While the placenta previa was the most common cause of bleeding, the primary reason for hypertensive disorders were seen as eclampsia. Mechanical ventilation applied to the treatment in the average usage period is 46 hours in 62 patients. 7 patients underwent renal replacement therapy. Serious complications were observed 20 patients (16 %). 8 patients resulted in mortality (6.4 %). The most common cause of mortality identified as bleeding complications. Other causes of mortality observed HELLP syndrome, eclampsia and pulmonary embolism. As a result, obstetric hemorrhage and hypertensive disorders observed the most common causes of admission to intensive care requiring, during pregnancy and the postpartum period. Maternal mortality will be reduced significantly even in cases of severe complications due to the enhancement of the quality of obstetric care. Regular antenatal care and prenatal early diagnosis, would be useful for the birth preparedness and prevention of complication.