Laparoskopik kolesistektomi operasyonlarında uygulanan genel anestezi ile torakal epidural anestezinin stress hormonları üzerine etkisinin karşılaştırılması
The effect of anesthesia type on stress hormone response: comparison of general versus thoracic epidural anesthesia on laparoscopic cholecystectomy surgery
- Tez No: 435660
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BİLGİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Laparoskopik Kolesistektomi, Torakal Epidural Anestezi, Stres Yanıt, Laparoscopic Cholecystectomy, Thoracic Epidural Anesthesia, Stress Response
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çalışmamızda laparoskopik kolesistektomi operasyonu olan hastalarda anestezi yöntemi olarak uygulanan genel anestezi ve torakal epidural anestezinin stres yanıta olan etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Etik kurul ve hastaların yazılı onayı alındıktan sonra laparoskopik kolesistektomi operasyonu olacak, 18-75 yaş aralığındaki, ASA I-II riskindeki 40 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar Grup G ( Genel Anestezi Grubu) ve Grup E ( Epidural Anestezi Grubu ) olmak üzere rastgele 2 gruba ayrıldı. Grug G'de bulunan hastalara standart genel anestezi uygulandı. Grup E'de bulunan hastalara ise T7-8 intervertebral aralığından torakal epidural anestezi uygulanarak intraoperatif propofol infüzyonu verildi. Uygulanan anestezi yöntemlerinin stres yanıta olan etkilerini karşılaştırmak amacıyla çalışmaya dahil edilen hastalardan preoperatif, insizyon sonrası 30. dakikada ve postoperatif 30. dakikada ACTH, kortizol ve adrenalin plazma düzeyleri çalışmak amacıyla kan örnekleri alındı. Çalışmamızda gruplar arasında demografik ve anestezi verileri istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktu.ACTH, kortizol ve adrenalin seviyeleri her iki grupta da preoperatif değere göre intraoperatif ve postoperatif değerleri istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p0,05).Sonuç olarak laparoskopik kolesistektomi operasyonu geçiren hastalarda torakal epidural anestezinin genel anesteziye göre stres yanıtı daha iyi baskıladığı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
At this study we aimed to compare the effects of general anesthesia and thoracic epidural anesthesia on stress response in patients with laparoscopic cholecystectomy surgery. Following approval from the local ethics committee and written informed consent for study participation was obtained, 40 patients ,aged between 18 and 75 years, ASA status of I-II and going on laparoscopic cholecystectomy surgery, were included in the study. Patients were randomly divided into 2 groups as Group G ( General Anesthesia Group) and Group E ( Epidural Anesthesia Group). Patients in Group G received standard general anesthesia. Patients in Group E received thoracic epidural anesthesia that applied at Th 7-8 space and propofol infusion. To compare effects of anesthesia methods on stress response, blood samples were taken at preoperative, 30 minutes after incision and after 30 minutes last suture at postoperative period for the assesment plasma ACTH, cortisol and adrenaline levels. There was no statistically significant difference in demographic and anesthesia data between groups. Intraoperative and postoperative ACTH, cortisol and adrenaline levels was statistically significant higher compared with preoperative levels in both groups (p0,05). In conclusion, we conclude that thoracic epidural anesthesia may reduce stress response compared with general anesthesia in laparoscopic cholecystectomy.