Lırads(the liver imagıng reporting and data system) radyolojik raporlama sisteminin tutarlılık ve geçerliliğinin çift kör çalışma ile değerlendirilmesi
Evaluation of the consistency and validity of lirads (the liver imaging and data reporting system) with A double-blind study
- Tez No: 435782
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ DİCLE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hepatoselüler karsinom, LIRADS, ACR, AASLD, Hepatocelluler carcinom, LIRADS, ACR, AASLD
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada amacımız, LIRADS raporlama sisteminin gözlemcilerarası uyumluluk derecesini ve geçerlilik ölçütlerini saptamaktır. GEREÇ ve YÖNTEM: Sirotik 132 olguya ait 132 lezyon/gözlenen alan çift kör olarak iki gözlemci tarafından LIRADS radyolojik raporlama sistemine göre değerlendirilmiştir. LIRADS raporlama sisteminin ve major özelliklerinin gözlemcilerarası uyumu ve korelasyonu Cohen's κ-testi ve Kendall's korelasyonu ile değerlendirilmiştir. Histopatolojik tanısı olan 37 olgu için sensitivite, spesifite, pozitif ve negatif prediktif değerler ile doğruluk değeri hesaplanmıştır. BULGULAR: LIRADS raporlama sisteminin major özellikleri olan arteryal kontrastlanma, washout, psödokapsül, eşik büyüme ve vende tromboz için Cohen's κ-değerleri sırasıyla 0,529, 0,567, 0,492, 0,682 ve 0,789 saptandı. Tüm LIRADS sınıfları için κ-değeri 0,578 saptandı. LR-2 ve LR-4 sınıflarında düşük uyum düzeyi saptandı. LIRADS raporlama sisteminin sensitivitesi her iki gözlemciye göre de yüksek saptandı. LR-4 sınıfının LR5/5V sınıfıyla birleştirilmesinin, LIRADS raporlama sisteminin sensitivitesini ve doğruluk değerini her iki gözlemci için arttırdığı saptandı. SONUÇ: LIRADS raporlama sisteminin tutarlılığı ve duyarlılığı oldukça yüksektir. BT'de kontrastsız görüntülerin de alınması, LIRADS raporlama sistemi eğitim programının oluşturulması ve uygulanması bu raporlama sisteminin tutarlılığı ve duyarlılığını daha da yükseltecektir. Çalışmamızın sonuçlarına göre LR-2 ve LR-4 sınıflarında sadeleştirilme önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: In this study, our aim was to determine the interobserver consistency and the validity of LIRADS reporting in liver lesions. Method: 132 lesions/observation in 132 cirrhotic patients were evaluated by two double blind observers retrospevtively utilizing LIRADS radiological reporting. The LIRADS reporting system and the major features of cohesion and interobserver correlation was evaluated by Cohen 's κ -test and Kendall's correlation. Sensitivity , specificity, positive and negative predictive value and accuracy were calculated in histopathologically proved 37 cases. Results: The LIRADS reporting system of the major characteristics of the arterial enhancement, washout , pseudocapsul threshold of growth and tumor within lumen of vein, Cohen 's κ - value were determined 0.529 , 0.567 , 0.492 , 0.682 and 0.789, respectively. κ - value was determined 0.578 for all of classes the LIRADS. LR-2 and LR-4 classes showed low levels of compliance. Sensitivity of the LIRADS reporting system was high according to each observer. LR- 4 class, LR5 / 5V class by merging, the sensitivity and accuracy of the LIRADS reporting system was found to increase for both observers . Conclusion: Consistency and sensitivity of the LIRADS reporting system is quite high. Unenhanced CT images , LIRADS reporting system training program and its utilization in practice will improve further the consistency and sensitivity of this reporting system. A simplification in LR-2 and LR-4 classes is also recommendedafter the study.