Tunusian tiles, Ottoman inspiration from the 16 th to the 19 th centuries
Tunus çinileri, 16.yüzyıldan 19.yüzyıla kadar Osmanlı çinilerinden esinlemeler
- Tez No: 43590
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ YENER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: İslam Sanan, Çini, Osmanlı Sanan, Tunus Sanan. iv, Islamic Art, Ceramic Tiles, Ottoman Art, Tunisian Art. in
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
ÖZET 16. yüzyılın sonundan 19. yüzyılın sonuna kadar uzanan dönem boyunca Tunus Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırlan içinde bulunmuştur. Eşzamanlı olarak Tunus'da sayıları artan çini atölyelerinin ürünleri yalnızca Tunus'da kullanılmakla kalmıyor, Cezayir, Libya ve Mısır gibi ülkelere de ihraç ediliyordu. Bu döneme özgü, dinamik, toplumsal ve kültürel değişimlerin ve zengin kültürel etkileşimlerin sonucunda Tunuslu çini ustalarının geliştirdiği üslup, dönemin yeniliklerini de yansıtıyordu. Araştırmanın amacı, bu dönemde üretilmiş bir grup Tunus çinisinin motifleri, desenleri, yüzeyler üzerinde düzenlemeleri ve ikonografîk içerikleri inceleyerek, Osmanlılardan esinlenen öğeleri aydınlatmaktır. Kuzey Afrika- Akdeniz bağlamında yeni bir üslup sentezi geliştirilmesinde, Osmanlı etkileri bu çalışma ile açıklanmaya çalışılacaktır. Osmanlı bölgesel üsluplarının evrimini inceleyen çalışmalara da katkıda bulunulacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The span of time stretching between the end of the 16th and the end of the 19th centuries marks the period in which Tunisia was included within the boundaries of the Ottoman Empire. The tile ateliers which flourished in Tunisia from the end of the 16th century onwards produced a large number of revetments not only for local use but also for exportation to neighboring countries such as Algeria, Libya and Egypt. As a result of the exigencies of the dynamic social and cultural mutations peculiar to this epoque, a style composed of diverse cross cultural influences was elaborated by Tunisian tile-makers responding to the new vogue of the times. The aim of this research is to elucidate the Ottoman inspiration in a group of Tunisian tiles manufactured in this era through an analysis of the use of motifs, patterns, surface arrangements and iconographical aspects elaborated in ceramic workshops. This research will help to understand the role of the Ottoman factor in the development of a stylistic synthesis in the North African Mediterranean context and also adds a link to studies dealing with the evolution of Ottoman provincial styles.