Nesne düzeni ve imge tasavvuru bağlamında sanatsal bir kurgu olarak Masumiyet Müzesi
The Museum of Innocence as an artistic set up in the context of the object arrangement and the imagination of image
- Tez No: 435943
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Müzecilik, Fine Arts, Museology
- Anahtar Kelimeler: Masumiyet Müzesi, Müze, Hafıza, Kültürel Bellek, Bireysel Bellek, Nesne, Eşya, The Museum of Innocence, Museum, Memory, Cultural Memory, Individual Memory, Object, Belongings
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Müze kurumları, ortaya çıktıkları on dokuzuncu yüzyıldan bu yana sürekli bir dönüşüm içinde olsalar da, yakın zamana dek, klasik tarih ve toplum temsillerinin ötesine geçemeyen anlatılar sunmuşlardır. Bu kurumlarda çoğunlukla, eşsiz kıymetteki nadir nesneler ve abartılı anlatılar üzerinden, tarih akışı içinde önemli bir yer edinmiş kişilerin ya da genel olarak toplumların efsaneleşen öyküleri aktarılır. Ancak son yıllarda bu durum gözle görülür şekilde değişmeye başlamış; müze mekânları hem mimari, hem de içeriksel olarak, süregelen kabullenilmiş kuralların ötesine geçecek bir yenilenme sürecine girmiştir. Koleksiyon oluşturma evresinde seçme, eleme, arşivleme ve sergileme tekniklerinde yeni politikalar benimsenmiş, bu yenilikler, bu kurumlara karşı mesafeli tutumu da büyük ölçüde etkilemiştir. Bu noktada, Masumiyet Müzesi de, yeni ve özgün konsepti ile müzecilik alanında çok önemli bir model olarak ortaya çıkar. Bir yazarın kendi roman kurgusundan hareketle gerçek bir müze oluşturması, bugüne dek benzeri görülmemiş bir projedir. Müzede öncelikle aşağıdan tarih yazımı tekniği baz alınarak, melodramatik bir aşk hikâyesi üzerinden bir dönemin ve koca bir kentin detaylı panoramasını sunulur. Diğer yandan bu panorama, günlük hayatın içinden, çoğunlukla maddi değer taşımayan, sıradan eşyalar ile oluşturularak, tarihsel ve gündelik olana dair algı sorgulanır. Ancak Masumiyet Müzesi'nin diğer bütün müzelerden ayıran özelliği belki de, bütün bu sorgulamaları sanatsal bir duyarlılık ile oluşturulmuş sergileme teknikleri ile sunmasıdır. Müze mekânında sergilenen her yerleştirme, antropolojik yöntemlerle açımlanabileceği gibi, sanatsal ve estetik duyarlılık bağlamında da değerlendirilebilir. Bu çalışmada öncelikle, Masumiyet Müzesi'nde aktarılan bireysel ve kolektif hafıza tanımlanacak, ardından müze kurumunun tarihsel gelişimi ve Masumiyet Müzesi'nin önerdiği yeni müze modelleri değerlendirilecektir. İkinci bölümde, müzede araçsallaştırılan nesne kavramı, özne ile etkileşimi ve sanat eserine dönüşümü üzerinden ele alınacaktır. Üçüncü ve dördüncü bölümlerde ise, kent, cinsellik, aşk vb. olgular, müze kutuları ve romandan yola çıkılarak tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Though museums have been in constant transformation since their emergence in the 19th century, until recently they've been presenting narratives that were limited to classic representations of history and society. These institutions usually tell legendary stories of historically important figures or societies by means of high-valued rare items and exaggerated narratives. This has recently begun to change however – museums are now experiencing a renewal with regard to both their architecture and content, which frees them from the previously accepted set of rules. New policies are adopted concerning creation of collections and selection, elimination, archival and exhibition of objects; and these innovations have influenced the way people think about these institutions. The Museum of Innocence emerges as a significant role model among museums with its innovative and unique concept. This is the first time a museum is founded based on an author's novel. The museum presents a detailed panorama of a time period in a large city by means of a melodramatic love story, utilizing the technique of writing history from below. On the other hand, by creating this panorama with ordinary objects of no commercial value, the perception of history and daily life is questioned. Yet, maybe the most distinguishing feature of the Museum of Innocence is its presentation of all these questionings through exhibition techniques based on an artistic sensibility. Every installation shown in a museum can be evaluated according to artistic and aesthetic values in addition to anthropological methods. This study will first define the individual and collective memory that the Museum of Innocence conveys, and then evaluate the historical development of museums and the new model offered by the Museum of Innocence. The second part analyzes the concept of instrumentalized objects in a museum, by means of their interaction with subjects and their transformation to art works. The third and the fourth parts will discuss phenomena such as city, sex and love by using museum boxes and the novel as a starting point.