Oyunculuk eğitiminde ses ve beden: Bir metot incelemesi olarak Theodoros Terzopoulus
Voice and body at acting education: Theodoros Terzopoulus as a method study
- Tez No: 435947
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SELDA ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Theodoros Terzopoulos, Biyodinamik, Psikofiziksel Tiyatro, Attis Tiyatro, Ses, Nefes, Pelvis Bölgesi, Beden, Metot, Theodoros Terzopoulos, Biodynamic, Psychophysical Theatre, Attis Theatre, Voice, Breath, Pelvis Region, Body, Method Theatre
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Oyunculukta kullanılan metodlar, teorik ve pratik çalışmalar aracılığıyla oyuncunun teknik becerilerini destekleyen unsurlar olarak var olmuştur. Bir oyuncunun sahneye hazır olması; tüm duyularıyla, aklıyla, bedeniyle o an ve her koşulda orada olması anlamına gelmektedir.Uygulayıcı olarak, bildiğini aynı zamanda kullanabilmesi ve gösterebilmesi gerekliliği sayesinde, bedeni ve sesi, seyirciye ulaşmasında, oyuncunun önemli araçları olmuştur. Sesini ve bedenini doğru bir şekilde kullanabilen oyuncu, aynı zamanda seyircinin alımlamasına da katkıda bulunmuş olur. Oyunculuğun bir disiplin işi olduğunu bilen oyuncu, kullandığı enstrümanların önemini bilmek ve onları sürekli geliştirmek zorunda kalmıştır. Bir müzik enstrümanının müzisyenine sağladığı uçsuz bucaksız ortam gibi beden ve ses de, sınırları olmayan ya da sürekli gelişebilen bir ortam hazırlar oyuncuya. Nasıl bir müzisyen ya da dansçı, enstrümanı ya da bedeniyle çalışmak için bir projeyi beklemeyip, her gün egzersiz yaparak enstrümanını eyleme hazır halde tutuyorsa, bir oyuncu da enstrümanı olan bedeni ve sesini, proje öncesinde yapılan rutin prova süreciyle yetinmeden, kendisine uygun bir metodla her an hazır hale getirmeli, parlatmalıdır. Oyuncunun ihtiyacı sürekliliktir, bu sürekliliğe enstrümanını sürekli prova ederek ulaşabilir. Bu nedenle oyuncu, kendine bir çalışma metodu belirler. Bu sayede zihni, bedeni, sesi hazır hale gelen oyuncu sınırlarını keşfe çıkmış olur. Oyunculuğun aynı zamanda bir serüven olduğu düşünülürse, oyuncunun bu serüvene gönüllü çıkması -işine duyduğu saygısını, isteğini ve sevgisini de perçinleyerek- profesyonelliğini arttırmış olur. Sürekli bedenini ve sesini deneyimleyerek yeni ifade yolları bulur kendine. Bir oyuncunun beden hâkimiyeti, zihin ve ruh kontrolü kadar önemli olmuştur. Bedeni yaşamayan bir oyuncu inandırıcılıktan uzak olacağı için bedenini ve sesini disipline etmesi ve bunun için de kendisine uygun bir metoddan faydalanması zaruri bir hale gelmiştir. Tüm bu nedenlerle bu çalışmada, Terzopoulos'un,“Biyodinamik”metodu oluşturmaktaki amacı ışığında, metodun örneklendirilerek, alıştırmaların referans noktalarının saptanması ve“Biyodinamik”metodun oyunculuk eğitiminde kullanılabilirliğinin tartışılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The methods used in acting has always been the elements supporting the actor's technical abilities through theoretical and practical studies. For an actor, being ready for the stage means being ready with all senses, mind and body in that moment and in all circumstances. Due to the necessity of using and showing what he knows, at the same time, the body and voice have served as important tools of an actor. Actors who can use their voice and body in the right way can also help the audience with their reception. The actor who knows that acting requires discipline, has to understand the importance of his instruments and constantly improve his skills on using it. Just how a musical instrument provides an endless field to explore for a musician, voice and body provides an endless and formative canvas to paint on for an actor. In the same way a musician or a dancer keeps his body or his instrument ready for performance through daily practice, an actor should also keep his instrument (his body and voice) ready in tip top shape for performance, without solely depending on a routine rehearsal process before the show. Consistency is what an actor needs and he can only achieve this by constantly practicing. Therefore, he needs to determine a method for himself. In this way, the actor whose mind, body and voice are ready becomes ready to explore his limits. As if acting is a journey, the actor who goes on this journey with a good grace increases his professionalism and also his respect, will and love towards his work. By experiencing his body and voice continuously, he finds new ways to express himself. For an actor, controlling the body is as important as controlling the mind and spirit. So that, an actor who is not living the act in his body wouldn't be credible, therefore, It becomes a necessity to use a method suitable for himself to discipline his body and voice. For all these reasons, in the light of Theodoros Terzopoulos's reason to create the“Biodynamic”method, detecting the reference points of the exercises by exemplifying the method and discussing the usability of“Biodynamic”method in acting training is targeted in this study.