20. yüzyıl müziğinde kullanılan özel efektlerin viyolada uygulama yöntemleri
The methods of practising the special effects on viola, which are used on the 20th century music
  1. Tez No: 435946
  2. Yazar: NEHİR AKANSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. EBRU GÜNER CANBEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: 20. Yüzyıl Müziği, Çağdaş Müzik Akımları, Özel Efektler, Yaylı Çalgılar, Viyola, 20th Century Music, Contemporary Music Movements, Special Effects, String Instruments, Viola
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Klasik Müzik 19. yüzyıl sonlarına dek, stil, besteleme biçimi, çok seslilik ve müzik enstrümanı icracılığında bir bütünlük içinde dönemlere ayrılır. Ancak romantik dönemin sonlarına doğru, toplumsal değişimler, gelişen sanayi ve bilimsel yenilikler, sanattaki yaratıcılığa da etkili oldu. Bununla birlikte birbirine yakın zamanlarda farklı fikirleri savunan modern müzik akımları ortaya çıktı. Çalışmanın birinci bölümünde, 20. Yüzyıl müziğinin mozaiğini oluşturan akımların periyodik bir şekilde ayrılarak, müzikte savunduğu düşünce açıklandı. Her birinde öncü olmuş bestecilere yer verilerek onların eserlerinden kesitler sunuldu. İkinci bölümde modern müziğin getirdiği yenilik olan; müzik enstrümanı icracılığında keşfedilen tekniklerle birlikte elde edilen farklı ses ve renklerin yarattığı etkiye“efekt”adı verildiği ve çalgının kapasitesini genişletmek, yeni tınılar elde etmek, daha önce denenmemiş poliritmik kompozisyonlarla müzikte ritmin de melodi kadar etkili olabileceğine yer verildi. Yaylı çalgılar ailesinde kullanılan efektlerin, genel olarak çalış biçiminden dolayı birbirine benzediğini görülür. Yine de çalgının ses aralığı, kapasitesi ve ses renginden dolayı efektlerden çıkan sonuçlar çeşitlilik gösterir. Dolayısıyla ikinci bölümde yer verilen efektlerin öncelikle teknik olarak ayrılarak, uygulanış biçimleri açıklandı, sembolleri ve kullanıldığı eserlerden kesitler sunuldu. Böylelikle içinde bulunduğumuz, hala keşfedilmekte ve geliştirilmekte olan modern müziğin icadı efekt kavramını tanıyarak, icracı için sağlam bir yorum, dinleyici içinse ilginç ve ilgi çekici gelebilecek modern müziği daha iyi anlamak amaçlandı.
Özet (Çeviri)
Until the end of 19th century classical music, style, compositional form, polyphony and musical performance in a coherent way are divided into periods. However, towards the end of the romantic period, social changes, developing industry and scientific innovations are affected creativity in the arts. So the modern music trends emerged advocating different ideas close together. In the first part of the study, music of 20th century on a periodic basis of the current make up the mosaic of music, the argument announced in music. Each one has been a pioneer in giving the composer presents sections from their works. In the second part occurs the innovations of modern music; the impact of different musical instruments to sound and colour obtained with unusual techniques who are named“music effects”discovered by modern composers and to expand the capacity of the instrument to achieve new timbres, the rhythm of the music with previously untested polyrhythmic composition was given can be effective as melody. Stringed instruments of the effects used in the family, are seen as similar to each other because of the work that the general form. Nevertheless, the sound range of the instrument, capacity and sound effects from the results vary because of the colour. Therefore, the effect of separating first section in the technical, application forms have been announced and those works were presented sections of the symbols used. Hereby we are in the way, still discovering and inventing the effects of modern music concept for understandable and solid performance. If so the audiences interest and better understand modern music, it will come to the fore.