Kentsel dönüşüm uygulamalarının planlama bütünlüğüne etkileri: Gaziantep Şahinbey ve Şehitkamil ilçeleri örneği
Effections of planning integrity to urban transformation applications: Gaziantep Sahinbey and Sehitkamil samples
  1. Tez No: 436076
  2. Yazar: MUHAMMET ALİ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SIRMA TURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel dönüşüm planlama ve uygulama süreçleri, kent planlama bütünlüğü, Urban transformaiton planning and aplication process, urban planning integrity
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Kentlerimizde, son yıllarda yaşanan süreçte, ülke yönetim politikalarının da etkisiyle birçok değişim ve dönüşüm yaşanagelmektedir. Bu değişim ve dönüşümün ekonomik, sosyal ve fiziksel açıdan birçok problemi ve çözümü içerisinde barındırdığı bilinmektedir. Özellikle bu süreçte kentsel mekândaki hareketlerin dönüşüm kavramı üzerinden yürütülmesi yaşam alanlarımıza yapılan müdahale biçimi için yeni bir kavram değildir. Geçmişten günümüze hızla artan nüfus ile doğru orantılı olarak gelişen kentlerimizde, değişen günün getirdiği ekonomik, sosyal ve kültürel yapı, kentlerimizde her dönemde kendine has bir dönüşüm süreci yaşanmasına neden olmuştur. Ancak günümüzdeki kentsel dönüşüm alanı ilanları çoğunlukla, kent bütünü gelişim ve planlama süreçlerinden farklı olarak yerleşik kentin noktasal bir bölümünde ya da herhangi bir yapılaşmanın bulunmadığı kamu mülkiyetindeki arazileri üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu durum kent bütününde planlar dâhilinde plansız bir gelişmeyi tetikleyeceği gibi oluşturulan yaşam alanlarının da kentsel dönüşüm anlamında kısmi çözümler getirmesine neden olacaktır. Bu tez ise, Gaziantep kent merkezi olarak tanımlanan Şahinbey ve Şehitkâmil ilçelerinde ilan edilen kentsel dönüşüm alanlarının planlama bütünlüğü ve dolayısı ile kente olabilecek olası etkilerini göstermek bakımından özgün bir çalışma olmuştur.
Özet (Çeviri)
In the last years, there are lots of alterations and transformations with impact of country management politics. It is known that these alterations and transformations incorporate many problems and solutions in term of economic and social. Especially, in this process, carrying out movements in urban places through the concept of transformation is not a new term for intervention format that is made to our life space. From past to present, economic, social and cultural structure and urbanization that increase in direct proportion to rapidly growing population cause a unique process of transformation. However, notices of today's urban transformation area concentrate on a part of the built up area or public ownership's lands that there is no any structuring differently from the development and planning process. This situation will set off development in the whole city and also cause to bring partial solutions in term of urban transformation in the generated habitats. This thesis is an original work about planning integrity of urban transformation areas that was declared and consequently indicating its possible effects that it might be in the Sahinbey and Sehitkamil districts these are described as a city center.