Money demand, the Cagan model, testing rational expectations vs adaptive expectations: The case of Turkey
Para talebi Cagan modeli, rasyonel beklentilerin uyarlanabilir beklentilere karşı test edilmesi: Türkiye uygulaması
- Tez No: 43613
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KIVILCIM METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Birim Kök, Hiperenflasyon, Enflasyon Vergisi, Kointegrasyon, Para Talebi, Rasyonel Beklentiler, Uyarlanabilir Beklentiler, Adaptive Expectations, Cointegration, Hyperinflation, Inflation Tax, Money Demand, Rational Expectations, Unit Root
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
oz PARA TALEBİ, CAGAN MODELİ, RASYONEL BEKLENTİLERİN UYARLANABİLİR BEKLENTİLERE KARŞI TEST EDİLMESİ: TÜRKİYE UYGULAMASI İLKER MUSLU Yüksek Lisans Tezi, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. Kıvılcım METİN Temmuz, 1995 Bu tez Türkiye'de 1986:1-1995:3 dönemindeki yüksek enflasyon koşullan altındaki para talebini incelemektedir. Tezde, Türkiye'de bu dönemde yaşanan parasal ve enflasyonist tecrübelerin Cagan'ın (1956) modeli ile tam olarak nitelenmesinin mümkün olup olmadığı ekonometrik bir yöntem kullanılarak test edilmiştir. Aynca söz konusu dönemde otoritelerce yürütülen para politikasının enflasyon vergisini maksimize edecek şekilde olduğu hipotezi incelenmiştir. Son olarak da Cagan'ın modeli rasyonel beklentiler varsayılarak Türkiye için yukarıdaki dönem gözönüne alınarak test edilmiştir. '
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MONEY DEMAND, THE CAGAN MODEL, TESTING RATIONAL EXPECTATIONS vs ADAPTIVE EXPECTATIONS: THE CASE OF TURKEY İLKER MUSLU Master of Economics Supervisor: Assist.Prof.Dr. Kıvılcım METİN July, 1995 This thesis considers the demand for money under conditions of high inflation in Turkey during the period 1986:1-1995:3. We test whether the monetary and inflationary experiences of Turkey can be adequately characterized by the Cagan (1956) model, using an econometric procedure which is reliant only on the assumption that forecasting errors are stationary. We also examine the hypothesis that monetary policy was conducted in such a way as to maximize the inflation tax revenue. Finally we test the Cagan model with the additional assumption of rational expectations for Turkey for the considered period.