Stock return and monetary variables in Istanbul Security Exchange: A cointegration analysis
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda hisse senedi gelirleri ve parasal değişkenler: Bir koentegrasyon analizi
- Tez No: 43619
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KIVILCIM METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: ADF, Koentegrasyon, Piyasa Etkinliği Hipotezi, istanbul Menkul Kıymetler Borsası (IMKB), ADF, Cointegration, Efficient Market Hypothesis (EMH), Istanbul Securities Exchange (ISE)
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
oz Istanbul menkul kiymetler borsasinda hisse senedi getirileri ve parasal değişkenler: bir koentegras yon analizi A. REHA ARGAÇ Yüksek Lisans Tezi, İktisat Bölümü Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Kıvılcım Metin Eylül, 1995 Bu çalışma, hisse senedi fiyatları ile parasal değişkenler arasındaki uzun dönem ilişkiyi ve 1988 ile 1995 yıllarını kapsayan dönem ve bu dönemin üç alt dönemi için bu ilişkinin değişimlerini günlük veri kullanarak incelemiştir. Dönemler arasındaki ayrım, bize istanbul Menkul Kıymetler Borsasında yapısal bir değişikliğin olduğunu gösteren işlem hacimlerindeki belirgin değişikliklere göre yapılmıştır. Bahsedilen ilişkiyi incelemek için, zaman serilerinin regresyonlanmn kullanımına dayanan ve durağan olmayan zaman serilerinin uzun dönem ilşkilerini incelemeye olanak sağlayan, son yıllarda geliştirilen ve adına koentegrasyon teorisi denilen istatistik teorisi kullanılmıştır. Sonuçlar, özellikle son beş yılda, Türkiye hisse senedi piyasasında parasal değişkenler ve hisse senedi fiyatları arasındaki ilişkinin zayıflama yönünda bir eğilimi olduğunu göstermiştir. Bu eğilim, aynı bilgi kümesini kullanan yatırımcıların sayısının artmasıyla bağlantılı olarak işlem hacmindeki hızlı artışla açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STOCK RETURN AND MONETARY VARIABLES IN ISTANBUL SECURITIES EXCHANGE: A COINTEGRATION ANALYSIS A. REHA ARGAÇ Master of Economics Supervisor: Assist. Prof. Kıvılcım Metin September, 1995 This study investigates the long nan relationship between stock prices and monetary variables and examines the different aspects of the relation for the period between 1988 and 1995, and for three subperiods within this range using daily data. The discrimination between the periods are made due to the strict changes in the volume of trade in ISE which indicate us a structural change.A recently developed statistical theory, i.e. the cointegration theory, which is based on the use of time series regressions and permits us to study the long-run relations of the nonstationary time series, is used for examining the relation.The results show that especially in last five years, there is a tendency to weaken the relation between monetary variables and the stock prices in Turkish stock market. This tendency can be explained by the rapid increase in the volume of trade causing an increase in the number of investors utilizing the same set of information.