İnorganik malzemelerle jeopolimer sentezi ve pomza taşının jeopolimer üzerine etkisinin incelenmesi
Preparation of geopolymers using inorganic materials and investigation of the effect of the pumice on the geopolymer
  1. Tez No: 436368
  2. Yazar: HASAN KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİL ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jeopolimerler, Pomza, Basma Dayanımı, Alüminyum tozu, Geopolymers, pumice, compressive strength, Aluminum powder
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın ilk aşamasında ısıya dayanıklı ve ses geçirmez özellikleri olan pomza ile jeopolimerler hazırlandı. İkinci aşamada, farklı oranlarda alüminyum tozu kullanılarak hafif yapılı pomza jeopolimerleri hazırlandı. Hazırlanan jeopolimerlerin basma dayanımı üzerine NaOH derişimi, Na2SiO3/NaOH kütle oranı, pomza/alüminyum kütle oranı, kür sıcaklığı ve kür süresinin etkisi incelendi. Her iki tür jeopolimer için de en yüksek basma dayanımına ve en iyi çalışabilirliğe sahip jeopolimerlerin NaOH derişimi 2 M ve Na2SiO3/NaOH kütle oranı 17.5 olarak bulundu. En iyi basma dayanımına sahip pomza jeopolimeri için 28 gün süren kürleşme koşullarında hazırlanabildiği bulundu. Kür süresi sonunda kür sıcaklığı 60 oC iken hafif yapılı pomza jeopolimeri için 40 oC olarak belirlendi. Hafif yapılı pomza jeopolimeri için alümünyum tozunun yapıya kütlece oranı %2.5 oranında katılması durumunda en yüksek basma dayanımını verdiği gözlenirken yoğunluğunun yaklaşık 1 g/cm3 olduğu gözlendi. Hazırlanan jeopolimerlerin yapısal karakterizasyonu için Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FTIR), X-Işınları Difraktometrsi (XRD) spektroskopik teknikleri kullanıldı. Örneklerin yüzey morfolojisi Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), ısıl davranışları ise Termogravimetrik analiz (TGA) teknikleri ile incelendi.
Özet (Çeviri)
In the first part of this work, a geopolymer was prepared using pumice stone that is durable to heat and sound-proof. In the second part, a lightweight geopolymer was prepared using various mass proportions of extra fine Aluminum powder and pumice stone. The impact of NaOH concentration, Na2SiO3/NaOH mass ratio, Aluminum mass ratio, the temperature of the mixture and the curing time of the mixture on the compressive strength of both geopolymers were examined. The concentration of NaOH was found to be 2 M while the mass proportion of Na2SiO3/NaOH was found to be 17.5 on both geopolymers that have the highest compressive strength and the best workability in experiments. The pumice geopolymer attained the best compressive strength at the 28th day of curing process at 60oC in the first part of this work while the lighweight pumice geopolymer reached its best compressive strength on the same day of curing process but at 40oC in the second part of this study. The mass proportion of Aluminum used in the lightweight pumice geopolymer was 2.5% as the density of the geopolymer obtained was 1 g/cm3 . The properties of both geopolymers were examined using Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR), XRD (X-Ray Difraction), Scanning Electron Microscopy (SEM), and Termogravimetric Analysis (TGA).