Leno dokuma kumaşların yapısal değişkenleri ile fiziksel özellikleri arasındaki ilişkinin araştırılması
A study of the relationship between leno woven fabric structural parameters and physical properties
- Tez No: 436432
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET ZİYA ÖZEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Leno weave, Leno fabric performance, Leno fabric using fields
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmada, kullanım alanı her geçen gün daha da artan leno dokuma kumaş teknikleri ve performans özellikleri araştırılmıştır. Bu amaçla üç farklı leno/düz çözgü yoğunluğunda, farklı atlamalara sahip iki tip örgüde, leno bağlantılı ve düz bağlantılı, üç farklı sıklıkta 39 çeşit kumaş dokunmuştur. Kumaşlar aynı iplik ve dokuma parametrelerine sahiptir. Bu kumaşlara sıklık, gramaj, en, kıvrım, yırtılma mukavemeti, kopma mukavemeti, patlama mukavemeti, kayma rijitliği ve eğilme rijitliği testleri yapılmıştır. Elde edilen değerler üzerine sonuçlar yorumlanmıştır. Sonuç olarak bu çalışma kapsamında yapılan testler göz önüne alındığında, kumaştan ne yönde performans beklendiği dikkate alınarak, atkı yönünde kopma ve patlama dayanımı açısından ve kayma rijitliğinin önemli olduğu çok farklı kullanım koşulları için leno kumaşların tercih edilebileceği tespit edilmiştir. Leno bağlantılı kumaşların, çözgü yönünde kopma ve atkı yönünde yırtılma dayanımları ise beklenildiği gibi düz kumaşlara göre daha düşük gerçekleşmiştir. Diğer taraftan, yapıdaki leno çözgü sayısının artması ve atlama sayısının azalması ile leno kumaş karakteristiğinin daha belirgin hale geldiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, leno woven fabrics which usage has been greatly increasing in recent years, and their performance in comparison with standart fabrics are examined. For this purpose 39 types of fabric have been woven in three different weft density and in two kind of weaves with different floating by using leno interlacing and without leno interlacing. These samples are produced at three different leno (standart) warp settings. The fabrics are produced with the same yarn and weaving parameters.Warp and weft densities, areal weight, width, crimp, tearing strength, breaking strength, bursting strength, shear stiffness and bending stiffness tests were carried out on those fabrics. All experimental results are discussed and compared on the basis of leno structure. In consideration of all the analysis and test data, it may be concluded that leno fabrics are likely perform much beter where higher breaking load (in weft direction), higher bursting strength and higher shear strength. In regard of tearing strength and breaking load ( in warp direction), leno fabrics perform inferior to those without leno bindings, as expected. On the other hand, an increase in number of leno warps and a decrease in number floating appear to emphasize the characteristics of leno fabric.