Diaminocarbene complexes containing crown ether
Taş eter içeren diaminokarben kompleksleri
  1. Tez No: 120281
  2. Yazar: KASIM OCAKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BEKİR ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İmidazolinyum tuzlan, taç eter, karben, Pd(IT), Rh(T), Imidazolinium salts, crown ether, carbene, Pd(II), Rh(I)
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
vn ÖZET TAÇ ETER İÇEREN DİAMİNAKARBEN KOMPLEKSLERİ OCAKOĞLU, Kasım Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Bekir ÇETÎNKAYA Eylül 2002, 69 sayfa Bu çaslışmada benzo-15-taç-5 den çıkılarak taç eter içeren iki yeni imidazolidin-2-iliden kompleksi sentezlenmiştir. öncelikle, 4',5'~ dinitrobenzo-15-taç-5 (2) hazırlanmış ve hidrazin hidrat yardımıyla 4',5'- diaminobenzo-15-taç-5'e (3) indirgenmiştir. Daha sonra trietil ortoformat veya JV^-dimetilformamit dimetilasetal kullanılarak havaya hassas olan 4',5'-diaminobenzo-15-taç-5 den 5,6-benzimidazol-l 5-taç-5 (5) yüksek verimle elde edilmiştir. Sonraki basamakta, bir baz ile deprotonlanarak karben komplekslerinin elde edilebilmesi için uygun başlangıç maddesi olan imidazolinyum tuzlarım (6a) sentezlemek amacıyla benzimidazol türevi iki basamakta alkillenmiştir. l-butilbenzimidazol-15-taç-5'in sentezinde, Cs+nın büyük katyon çapına sahip olmasından dolayı Na2CC>3 veya K2CO3 m yerine CS2CO3 baz olarak tercih edilmiştir. [Rhfo-0Me)(l,5-C0D)], ^ - - - * LB°RhBr(l>5COD) xTî aA nS\ 1 rol fo I ac PdCljLj8“ ^ 1 ^ 5 R 6a R 7a 5a,R-Bu [L^WBr- Pd(NCMe)A fc^PhCH, ”^ Rh(I) in karben kompleksi (7a), l,3-dibutübenzimidazolidinyum-15- taç-5 bromür (6a) tuzu ile [Rh(|i-OMe)(l,5-COD)]2 nin kaynayan toluende etkileşimiyle hazırlanmıştır. Pd(ü) nin karben kompleksinin hazırlanmasında ise“ligant transfer reaksiyonu”yöntemi kullanılmıştır. Bunun için öncelikle Ag2Ü kullanılarak Ag - karben kompleksi elde edilmiş daha sonra bis[l,3- dibutilbenzimidazolidin-2-iliden-15-taç-5]gümüş(I), (8a) kompleksine [PdCl2(NCMe)2] ilave edilerek istenilen ürün (9a) elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIAMINÖCARBENE COMPLEXES CONTAINING CROWN ETHER OCAKO?LU, Kasım Master Thesis in Chemistry Supervisor : Prof. Dr. Bekir ÇETÎNKAYA September 2002, 69 pages In this study two new imidazolidin-2-ylidene complexes containing 15-crown-5 ether have been synthesized starting from benzo-15-crown-5 (1). First, 4',5'-dinitrobenzo-15-crown-5 (2) has been prepared and was reduced to 4^5'-diaminobenzo-15-crown-5 (3) by hydrazine hydrate. Then, we prepared 5,6-benzimidazole-15-crown-5 (5) in high yield from air sensitive 4S5'-diaminobenzo-15-crown-5 by triethyl orthoformate or NJf- dimethylformamide dimethylacetal. Next, the benzimidazole derivative was alkylated in two steps to give the required salts (6a) in view of the fact that imidazolinium salts are appropriate starting materials for the synthesis of the carbene complexes by deprotonation with bases. CS2CO3 has been employed as the base of choice due to the large cationic radius of Cs+ instead of Na2CÛ3 or K2CO3 in the synthesis of l-butylbenzimidazole-15-crown-5. acTi ro\ roi I U 7^ - *U W V^T 1 ^ 1 ^ 5 R 6a R 7a Pdcy,8»,K" -AeBr 'a 5c,R=PhCH2 ^ The carbene complex of rhodium(I) (7a) was prepared by interaction of l,3-dibutylbenzimidazolidinium-15-crown-5 bromide (6a) with [Rh(p.- OMe)(l,5-COD)]2 in boiling toluene. By the method called ligand transfer reactions the carbene complex of paUadium(H) was obtained. First Ag- carbene complex was obtained by using A&O. Then addition of [PdCl2(NCMe)2] to bis[l,3-dibutylbenzimidazolidin-2-ylidene-15-crown- 5]silver(I) complex, (8a) afforded the desired product, (9a).