Türkiye'deki bor madenlerinden aktinomisetlerin izolasyonu, tanımlanması ve antibiyotiklerin üretim kapasitelerinin belirlenmesi
Isolation, identification and determination of antibiotics production capacity of actinomycetes from bor mines in Turkey
- Tez No: 436555
- Danışmanlar: PROF. DR. ATAÇ UZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Bor, Aktinobakteri, Antibiyotik üretimi, Bor, Actinobacteria, Antibiotics production
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Dünyadaki bor rezervlerinin %72'si ülkemizde bulunmasına karşın, burada bulunan aktinobakteriler hakkında herhangi bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu tez çalışması ile ülkemizdeki bor madenlerinden izole edilen aktinobakterilerin karakterizasyonu ile bu alandaki literatür boşluğunun doldurulmasının yanı sıra bu aktinobakterilerin antibiyotik üretim potansiyellerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Emet, Kırka ve Bigadiç Bor İşletme Müdürlükleri olmak üzere Türkiye'nin farklı bölgelerinde bulunan maden ocaklarından gerçekleştirilen örneklemeler sonucunda aktinobakteri suşları saflaştırılmış ve izolatların bor toleransları belirlenmiştir. İzolatların optimum bor konsantrasyonu içeren sıvı besiyerinde 1 hafta fermentasyonundan sonra etil asetat ekstreleri (1:1 v/v) elde edilmiş ve ekdtrelerin aktiviteleri antibiyotik dirençli test organizmalarına karşı disk difüzyon yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. Aktif suşların farklı bor konsantrasyonlarında fermantasyonları tekrarlanmış ve etil asetat ekstrelerinin İTK profilleri belirlenmiştir. Potent suşların tanımlanması amacıyla çeşitli fenotipik testler ve 16S rDNA dizi analizi uygulanmıştır. Sonuçta, 3 farklı madenden 24 adet aktinobakteri suşu saflaştırılmış ve bor tolerans çalışmaları sonucunda B2-1 No'lu suşun en yüksek 175 mM bor konsantrasyonunda geliştiği belirlenmiştir. Antimikrobiyal aktivite taramaları ile izolatlardan 6'sının aktibiyotik üretici suş olduğu saptanmış ve bu suşların kültürel ve moleküler yöntemler kullanılarak tanımlamaları sonucu tüm izolatların Streptomyces genusuna ait olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Although 72% of world's bor reserves are in Turkey, there are no studies related to actinobacteria here. This study is aimed to determine the potential of antibiotics production of actinobacteria as well as filling the gap in the literature in this area via characterization of actinobacteria isolated from bor mines in Turkey. Actinobacteria strains were purified and their tolerances to bor have been determined as a result of samplings performed in mines located in different areas of Turkey primarily including Emet, Kırka, and Bigadiç Bor Operating Managements. Ethyl acetate extracts (1:1 v/v) has been obtained after 1 week fermantation inside a liquid medium containing the optimum bor concentration of the isolates and activities of extracts were examined by using the disk diffusion method against the antibiotic resistant test organism. Fermantations of active strains were repeated at different bor concentrations and TLC profiles of ethyl acetate extracts were determined. Various phenotypic tests and 16S rRNA sequence analysis were performed to identify the potent strains. Eventually, a total of 24 actinobacteria strains from 3 different mines were purified and after their tolerance studies, it has been determined that strain no. B2-1 has the highest growth rate at 175 Mm bor concentration. 6 of the isolates were determined as antibiotics-producing strains after antimicrobial activity screening and all these isolates were identified as belonging to the genus Streptomyces following the identification of these strains by cultural and molecular methods.