Ceride-i Havadis Gazetesi'nin gözünden 1853-1856 Kırım savaşı
The Crimean war in 1853-1856 through the eyes of Ceride-i Havadis newspaper
- Tez No: 436687
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLSER OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ceride-i Havadis Gazetesi, Kırım Savaşı, Osmanlı Devleti, Basın, Avrupa Devletleri, Ceride-i Havadis Newspaper, The Crimean War, The Ottoman Government, the press, The European States
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Kırım Savaşı (1853-1856) 19. yüzyılın en önemli savaşlarından biridir. Bu savaş, Osmanlı Devleti ile Rusya arasında başlamış ve Fransa, İngiltere, Sardunya'nın savaşa girmesiyle bir Avrupa savaşına dönüşmüştür. Rumeli, Kafkas, Doğu Kafkas ve Kırım olmak üzere dört cephede eş zamanlı olarak devam eden Kırım Savaşı, Sivastapol'da Rus deniz üssünün düşmesiyle sona ermiştir. 30 Mart 1856 Paris Barış Anlaşması ile Rusya'nın sıcak denizlere inme hedefi bir süreliğine ertelenmiştir. Kırım Savaşı'nın yaşandığı 1853-1856 yılları arasında Osmanlı tarihinde ilk kez devletin yarı resmi gazetesi olan Ceride-i Havadis Gazetesi, savaş bölgesine muhabir göndermiştir. Osmanlı Devleti'nde basının gelişmesi ile halkın gazeteye olan ilgisi artmıştır. Özellikle halkın merak ettiği bir konu olan Kırım Savaşı hakkında Ceride-i Havadis Gazetesi'nde bilgi verilmesi, bu gazeteye olan ilgiyi daha çok artırmıştır. Kırım Savaşı'nı canlı olarak bölgede yaşayan muhabirlerin Ceride-i Havadis Gazetesi'ne gönderdiği haberler, savaşla ilgili Osmanlı bakış açısının halka yansıtılmasında büyük rol oynamıştır. Bölgede görevli Osmanlı komutanlarının, muharebelerin gidişatı hakkında Ceride-i Havadis Gazetesi'ne gönderdiği tahriratlar, Kırım Savaşı'nın iyi anlaşılması bakımından gazetenin önemi artırmıştır. Kırım Savaşı hakkında bilgi edinmek isteyen halkın bu gazeteye olan ilgisi, Ceride-i Havadis Gazetesi'nin satışlarında artışa neden olmuştur. Ceride-i Havadis Gazetesi'nin Kırım Savaşı'nda üstlendiği bir diğer rol ise halkı Osmanlı Devleti'nin savaşı kazanacağı konusunda inandırmaktır. Bu görevi layıkıyla yerine getiren Ceride-i Havadis Gazetesi, her bölgede gerçekleşen eş zamanlı muharebeleri sade ancak heyecan verici bir dille okuyucusuna aktarmıştır.
Özet (Çeviri)
The Crimean War (1853-1856) is one of the most important battles of the 19th century. This war had began between Russia and the Ottoman Empire and turned into a European war with the entry of France, Britain, and Sardinia into this war. The Crimean War which was simultaneously continuing in Rumeli, Caucasian, East Caucasus and Crimea fronts, ended with the defeated of Sevastopol in the Russian naval base. According to the The Paris Peace Treaty in 30 March 1856, the goal of Russia's warm seas had been postponed for a while. A newspaper reporter was sent to the war zone during the Crimean War by Ceride-i Havadis, which was a the state's semi-official newspaper, between 1853 and 1856 for the first time in Ottoman history. The interest of the people to the newspaper increased with the development of the press in the Ottoman Empire. The interest of the people to this newspaper had increased a lot, especially the content was about the Crimean War which was the subject that people wanted to read via Ceride-i Havadis newspaper. The reporters who lived in the region sent news about the Crimean War to the Ceride Havadis newspaper and this was played a major role in reflecting the idea of Ottoman perspective to the the people about the war. Ottoman commanders who were working in the district sent information to Ceride-i Havadis on the course of battle, and this increased the importance of newspapers in terms of understanding the Crimean War. The interest of the people ,who wanted to learn about the Crimean War, led to an increase in sales of Ceride-i Havadis newspaper. The Journal of Ceride-i Havadis played another role during the Crimean War to convince people to win the war on the Ottoman Empire. Ceride-i Havadis Newspaper ,which fulfilled this task adequately, transferred simultaneous battle news to the readers that take place in every region simply but on exciting language.