Bilişim teknolojileri rehber öğretmenlerinin teknoloji koçluk düzeylerinin belirlenmesi
Determining the coaching level of information technology guidance teachers
  1. Tez No: 436711
  2. Yazar: BAYRAM GÖKBULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET NACİ ÇOKLAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji Liderliği, Teknoloji Koçluğu, ISTE-C, Vizyoner Liderlik, Bilişim Teknolojileri Rehber Öğretmenliği, Formatörlük, Uluslararası Teknoloji Standartları, Technological Leadership, Technology Coaches, ISTE-C, Information Technologies Counselors, Formative Teachers, International Technology Standards
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
ISTE, öğretmenlere eğitim-öğretim sürecinde teknoloji entegrasyonunu sağlamada rehberlik etmek üzere teknoloji koçları için ISTE-C standartlarını yayınlamıştır. Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı teknoloji alt yapısı tamamlanan ilk ve ortaöğretim düzeyinde okullarda Bilişim Teknolojileri Rehber Öğretmenleri (BTRÖ) görevlendirmiştir. Görevlendirilen bu öğretmenlerin teknoloji koçluk rolleri ile ISTE-C'de belirtilen standartlar örtüşmektedir. Bu çalışmada, ISTE-C'de tanımlanan standartlar ile BTRÖ'nin görevlerinin karşılaştırılması yapılmış, BTRÖ'nin görev tanımlarının uluslararası standartlar açısından değerlendirilmiştir.Araştırmaya 1008 BTRÖ ile gerçekleştirilmiş olup, tarama modellerinden tekil ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma neticesinde BTRÖ genel olarak Teknoloji Koçluk, Vizyoner Liderlik, Mesleki Gelişim ve Dijital Vatandaşlık düzeyleri ile çalıştıkları okul türü, mezuniyet, cinsiyet, branş ve mesleki kıdemlerine göre teknoloji koçluk düzeyleri arasındaki farklara ait bulgular elde edilmiştir. Bulgulara göre, BTRÖ genel olarak teknoloji koçluk düzeylerini yüksek düzey olarak görmektedir. Vizyoner Liderlik, Dijital Vatandaşlık ve Mesleki Gelişim alt boyutlarında değerlendirildiğinde, BTRÖ Vizyoner Liderlik ve Dijital Vatandaşlık boyutunda teknoloji koçluk düzeylerini yüksek düzeyde görmekte iken, Mesleki Gelişim alt boyutunda teknoloji koçluk düzeylerini orta düzeyde olarak görmektedir. Mesleki kıdemi açısından bakıldığında, mesleki kıdemi 6-10 yıl arasında olan BTRÖ'nin teknoloji koçluk düzeylerinin, mesleki kıdemi 0-5 yıl arasında olanlardan anlamlı biçimde yüksek olduğu görülmüştür.Cinsiyete göre farklılaşma durumu incelendiğinde; erkek ve kadın BTRÖ'nin teknoloji koçluk düzeylerinin yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir.Öğretmenlik atama branşına bakıldığında, atama branşı bilişim teknolojileri alanı olan BTRÖ'nin teknoloji koçluk düzeyleri yüksek düzeyde olduğu, atama branşı bilişim teknolojileri alanı haricinde olan BTRÖ'nin teknoloji koçluk düzeylerinin orta düzeyde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ISTE, published ISTE-C Standards for technology coaches to guide teachers through the integration of technology into the teaching and learning process. Turkish Ministry of National Education assigned Information Technologies Counselors (ITC) to primary and secondary schools, whose infrastructure was complete. The technological coaching roles of these counselors and the standards of ISTE-C are well-suited.In this study, the standards defined in ISTE-C and the duties of ITCs were compared and the job definitions of ITCs were evaluated in terms of international standards. Research was carried out with 1008 teachers. Single and relational screening model was used in the study. As a result of study, some findings showing significant differences in ITCs' levels of Technological Coaching, in terms of school type, graduation, gender, branch and professional seniority were found. According to the findings, ITCs mostly view their level of technological coaching as high. The findings about professional seniority showed that ITCs with 6-10 years in profession had significantly higher scores in technological coaching than the ones with 0-5 years in profession. Technological coaching levels of ITCs was observed that both male and female ITCs had high technological coaching levels but the male ITCs had even higher.When technological coaching levels of ITCs were examined in terms of branches, it was observed that ITCs, whose branch was information technologies, had high level of technological coaching while ITCs, whose branch wasn't information technologies, had medium level technological coaching.