Ortaöğretim öğrencilerinin saldırganlık düzeylerinin, algılanan sosyal destek ve öznel iyi oluş açısından incelenmesi
The study of agression levels of secondary education students i̇n terms of perceived social support and subjective well-being
- Tez No: 436731
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTEN SARGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, Algılanan Sosyal Destek, Öznel İyi Oluş
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırma ortaöğretim öğrencilerinin saldırganlık düzeylerinin, algılanan sosyal destek ve öznel iyi oluş açısından incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırma Niğde ilindeki farklı Anadolu liselerinde öğrenim gören 293'ü kız ve 255'i erkek olmak üzere toplam 548 lise öğrencisi üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada öğrencilerin kişisel bilgilerini elde etmek için“Kişisel Bilgi Formu”, saldırganlık durumlarını belirlemek için“Saldırganlık Ölçeği”, algılanan sosyal destek durumlarını belirlemek için“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği”ve öznel iyi oluş durumlarını belirlemek için“Öznel İyi Oluş Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler tek yönlü varyans analizi(ANOVA), bağımsız gruplar için t testi, korelasyon tekniği ve regresyon analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda ortaöğretim öğrencilerinin saldırganlık puanlarının cinsiyet, yaş, baba eğitim düzeyi, algılanan akademik başarı, ailenin gelir durumu ve barınma durumu değişkenlerine göre anlamlı olarak farklılaştığı bulunurken anne eğitim düzeyi ve sınıf değişkenine göre farklılaşmadığı elde edilmiştir. Algılanan sosyal destek ve öznel iyi oluş puanlarının akademik başarıyı algılama değişkenine göre farklılaştığı sonucuna ulaşılırken, diğer değişkenlere göre anlamlı olarak farklılaşmadığı sonucu elde edilmiştir. Saldırganlık ile algılanan sosyal destek ve öznel iyi oluş arasında negatif yönlü bir ilişki, öznel iyi oluş ile algılanan sosyal destek arasında da pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca, öznel iyi oluşun saldırganlığı yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the agression levels of secondary education students in terms of perceived social support and subjective well-being.The research was carried out on totally 548 high school students, 293 female and 255 male, who study at various Anatolian high schools in Niğde. In the research, it was used“Personal Information Form”to attain personal knowledge of the students,“Agression Scale”in order to determine their agression states,“Multi-Dimensional Perceived Social Support Scale”so as to identify their perceived social support states, and“Subjective Well-Being Scale”to determine their subjective well-being situations. The data obtained in the research was analysed by using one-way analysis of variance(ANOVA), independent samples t-test, correlation technique and regression analysis. As a result of the resarch, it was found that the agression scores of the high school students varied meaningfully depending on the variables of sex, age, father's education level, perceived academic success, family income, and accomodation while it didn't differ depending on mother's education level and classroom variables. It was obtained that perceived social support and subjective well-being scores varied depending on academic success perception variable while it didn't differ meaningfully according to other variables. It was determined that there was a negative directed relation between agression and perceived social support and subjective well-being while there was a positive one between subjective well-being and perceived social support. Moreover, it also concluded that subjektive well-being is the predictor of agression. Key Words : Agression, Perceived Social Support, Subjective Well-Being