Geri Dön

Naslar çerçevesinde dövme meselesi ve kadınların dövülmesi

Problem of beating within the framework of the texts and beating of women

  1. Tez No: 436811
  2. Yazar: RAZİYE BOZOVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MENDERES GÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Güç, ahlâk, aile, kadın, nüşûz, şiddet, darb, Power, ethics, family, women, disobedience, violence, beating
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174

Özet

Güç ve iktidarın yanlış kullanımının sonuçlarından birisi de şiddet olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde bir yandan büyük şiddet olayları yaşanırken, diğer yandan bunun önüne geçebilmek için küresel gayretler ve yönlendirmeler görülmektedir. Verilen mücadele yaşanan şiddet vakaları karşısında oldukça yetersizdir ki, artan şiddet olayları bunu göstermektedir. Şiddetin bu kadar yoğun yaşandığı dünyada aile içi ilişkilerde de şiddet vakaları sıklıkla yaşanmakta, şiddetin mağduru çoğunlukla kadınlar olmaktadır. Bu noktada sadece cinsiyete odaklanmamak, gücün haksız ve orantısız kullanımından da bahsetmek yerinde olacaktır. İslâm ülkelerinde görülen şiddet vakalarını dinle alâkalandırarak dine mâletme eğilimi gösterenler tarafından konuya mesned kabul edilen Nisâ sûresi 34. âyet ve ilgili hadisler İslâm âlimlerince farklı yorumlara konu edilmiş olup bu hususta temelde iki farklı yorum ortaya çıkmıştır. Yorumların farklılığında“darb”kelimesinin birden fazla lüğavî anlama sahip olması etkili olmuştur. Klasik anlayışta, âyette geçen“darb”kelimesine“dövme”anlamı verilirken, özellikle son dönemlerde Kur'ân'ın genel prensipleriyle ve Sünnet uygulamalarıyla bağdaşmadığı gerekçesiyle dövme anlamı verilmemekte ve dövme dışında anlamlar da kullanılmaktadır. Konu ele alınırken, Kur'ân'ın genel prensipleri çerçevesinde ve Hz. Peygamber (s.a.v.)'in uygulamaları dikkate alınarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Nisâ sûresi 34. âyeti de mevcut uygulamayı asgariye indirme ve tedricen vazgeçirmenin bir çabası olarak anlamak ve değerlendirmek mümkündür.

Özet (Çeviri)

One of the results of misuse of the power and authority is violence. Nowadays societies experience serious cases of violence and global attempts are being made to curb this. The struggle against the violence is very inadequate and increasing cases of violence testify this fact. In the World where the cases of violence are so intensive, cases of domestic violence increased rapidly and the victims are usually women and children. At this point we should dwell upon the disproportionate and unjust use of power rather than gender difference. Those who try to link cases of violence in Islamic states with the religion (Islam) base their arguments on the Quranic chapter Nisa, verse 34 and some related sayings of the Prophet but there are two different approaches in interpreting them. This difference stems from the fact that the word darb ( to beat) has more than one lexicological meaning. In classical understanding the word darb in the verse, is explained as beating but recently this view is rejected and other suggestions which exclude beating are made claiming beating contradicts the general principles of the Qur'an and does not conform with the practices of the Prophet (pbuh). While studying, the subject must be evaluated within the general principles of the Qur'an and the Prophetic practices must be kept in mind. Nisa verse 34 may be interpreted and evaluated in a way that reduces the existing practice to minimum and gradually would abolish it.

Benzer Tezler

  1. Fî Zılâli'l-Kur'ân örneğinde Lokmân Sûresinin psikolojik tefsiri

    Psychological interpretation of Surah Luqman in the example of Fî Zılâli'l-Kur'an

    RABİA YILMAZER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    DinKaramanoğlu Mehmetbey Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİYE MERVE ERFİDAN

  2. İslam muhakeme hukukunda yeni ispat vasıtaları

    New means of proof in Islamic law

    BUŞRA DİNÇER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    DinDüzce Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SUAT ERDOĞAN

  3. İbn Kesîr'in Tefsîrü'l-Kur'âni'l-Azîm adlı eserinin dirayet yönünden analizi

    An analysis of İbn Kathīr's al-tafsīr al-Qur'ān Al-ʿAzīm from the point of dirāyah exegesis

    MELEK ALTINTAŞ YILMAZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    DinSakarya Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SÜLEYMAN AKKUŞ

  4. Hüseyin Atay'ın içtihat anlayışı

    Hüseyin Atay's understanding of i̇jtihad

    TÜLAY DODURGA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    DinAnkara Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İLHAMİ GÜLER

  5. Takvimü'l-Edille adlı eseri çerçevesinde Debusi'de naslar dışındaki şer'i deliller

    Başlık çevirisi yok

    ABDULLAH DURMUŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2000

    DinMarmara Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İBRAHİM KAFİ DÖNMEZ