İslam muhakeme hukukunda yeni ispat vasıtaları
New means of proof in Islamic law
- Tez No: 775225
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İslam, Hukuk, Muhakeme, İspat, Adli Tıp, Islam, Law, Reasoning, Proof, Forensic Medicine
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fıkıh Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
İslam muhakeme hukukunda hakkı ortaya çıkarmaya yarayan en önemli şey ispat vasıtalarıdır. Bir davada haklı ile haksız, masum ile suçlu ancak gerçeği ispat ederek ortaya konulabilmektedir. İslam muhakeme hukukunda ispat vasıtalarının tamamı nas tarafından belirlenmemiştir. Birçok farklı çeşit olarak karşımıza çıkan ispat vasıtaları günün şartlarına göre şekillenmiş, yeni ispat vasıtaları ortaya çıkmıştır. Günümüzde bilim ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak yeni ispat vasıtaları ortaya çıkmış, bunlar sayesinde suçluların yakalanması ve haksızlıkların önlenmesi kolaylaşmıştır. Bilimin ve teknolojinin ilerlemesiyle yenilenen birçok şey gibi ispat vasıtalarında da yenilikler ortaya çıkmıştır. Adli tıp ilminin ortaya çıkmasıyla, gözle görülemeyen izler ortaya konulmaya başlanmıştır. Bilimin ilerlemesiyle DNA, parmak izi, otopsi incelemeleri, kimyasal analizler sayesinde eskiden bilinemeyen pek çok gerçek bugün kesinlik derecesinde ortaya konulabilir olmuştur. Teknolojinin gelişmesiyle mesafeler kısalmış, ulaşım, iletişim, bilgi ağı çok farklı bir boyuta taşınmıştır. Günümüzde teknoloji sayesinde alışveriş, ticaret, maddi kazanç yöntemleri değişmiş, artık tek bir tuşla uzaktan birçok iş halledilebilir hale gelmiştir. Teknolojinin getirdiği bu yenilikler muhakeme alanında insanların sorumluluk ve yükümlülüklerini de arttırmıştır. Ortaya çıkarılmak istenilen maddi gerçek bilim ve teknoloji sayesinde gözler önüne serilebilir olmuştur. Çalışmamızda modern dünyadaki bilim ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan ispat vasıtalarının neler olduğuna değinmeye çalıştık. Bu ispat vasıtalarını İslam muhakeme hukuku açısından kabul edilebilirliğini naslar çerçevesinde ele almaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
The most important thing that helps to reveal the right in Islamic law of reasoning is the means of proof. In a lawsuit, right and wrong, innocent and guilty can only be put forward by proving the truth. In Islamic law of reasoning, the means of proof are not determined by nas. The means of proof, which appear in many different types, have been shaped according to the conditions of the day, and new means of proof have emerged. Today, depending on scientific and technological developments, new means of proof have emerged, making it easier to catch criminals and prevent injustices. As with many things renewed with the advancement of science and technology, innovations have emerged in the means of proof. With the emergence of forensic science, invisible traces began to be revealed. Thanks to the advancement of science, DNA, fingerprints, autopsy examinations, and chemical analyzes, many facts that were previously unknown can now be revealed with certainty. With the development of technology, distances have shortened and transportation, communication and information networks have moved to a very different dimension. Today, thanks to technology, shopping, commerce and financial gain methods have changed, and many jobs can be done remotely with a single click. These innovations brought by technology have increased the responsibilities and obligations of people in the field of reasoning. The material reality that is wanted to be revealed has been revealed thanks to science and technology. In our study, we tried to touch on the means of proof that emerged depending on the scientific and technological developments in the modern world. We tried to deal with the admissibility of these means of proof in terms of Islamic law of reasoning.