Hemşirelik hizmetlerinin verimliğine ilişkin tutumlarının değerlendirilmesi: Ankara Üniversitesi hastanesinde uygulama
Evaluation of attitudestowardefficiency of nursing services: An empiricalstudy in Ankara University hospital
  1. Tez No: 436891
  2. Yazar: HÜRÜ KARATAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PELİN ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Nursing, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Nursing, Efficiency, Nursing Services, Efficiency of Nursing Services
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Hemşirelik bölümü çalışanları, hastanelerde çalışan guruplar içerisinde en kalabalık gurubu oluşturmakta olup, sağlık kuruluşlarının verimliliğini önemli ölçüde hemşirelik hizmetlerinin verimlilik ve etkinliğinden etkilenmektedir. Bunedele,bu çalışmada hemşirelerinverimliliğe ilişkin tutumlarının incelenerek, hemşirelerin verimliliğini etkileyen faktörlerin belirlemesi amaçlanmaktadır. Araştırma, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi'nin iki bölümünde çalışılmakta olan ve kolayda örnekleme yöntemi ile 140 hemşire olmak üzere toplam 280 kişi yürütülmüştür. Veriler için onüç soruluk sosyo-demografik form ile hemşirelerinverimliliğe ilşkin tutumlarının ölçmesi amacıyla geliştirilip, geçerlilik testi yapılmış olanotuz dokuz soruluk“Hemşire Verimlilik Tutumu Ölçeği”ile elde edilmiştir. Bütün veriler SPSS programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Değerlendirmede kişisel veri formundan elde edilen veriler, frekans analizleri ile ortaya konulmuş olup, iki grup arasındaki farkınaraştırılmasında t‐testi, ikiden fazla değişkenler arasındaki farkın belirlenmesinde ise varyans analizi ANOVA testi uygulanmıştır.Hipotez testleri sonucundahemşirelerinverimlilik tutumlarının çalıştıkları birime göre farklılaştığı görülmüştür.Bu farklılığa bakıldığında çocuk kliniği hemşirelerinin mesleğe bağlılığının yetişkin kliniğinde çalışan hemşirelerin mesleğe bağlılıklılık ortalamasından daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır.Buna ek olarak, hemşirelerde verimliliğe ilişkin tutumun medeni durum, cinsiyet, kurumda çalışma süreleri, meslekte çalışma süresi ve eğitim düzeyideğişkenlerinden etkilendiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Referring to employee groups in hospitals, nursing staff comprises the largest group, therefore nursing services significantly affects the efficiency of health care organizations. Fot this reason, the productivity of nurses. The emprical study is carried out by using a convenience sample of 280 nurses, diveded two different clinique of Ankara University Faculty of Medicine Cebeci Hospital. Data is gathered by using a questionnaire, composed 13 sociodemographic questions and a 39 questioned“Attitude Towards Nurse Productivity Scale”Data is analyzed by using SPSS program. The data obtained from personal sociodemographic data form is revealed by frequency analysis. To evaluate the differences between two groups, T-test and to determine the difference between more than two variables, analysis of variance ANOVA test have been used. According to the analysis, According to the analysis, it is shown that attitude of nurses about efficiency varies according to the clinique they work. Considering to this difference, commitment to their professions of the nurses who work at children's clinics is higher than the ones in adult clinics. Also, it is found that attitude towards efficiency is affected by the factors as marital status, gender, working hours at the institution, working time at the profession and level of education of nurses.