Zihinsel engelli bireylerin meslek edindirilmesinde ailelerin tutumlarının incelenmesi
Family attitudes about people with i̇ntellectual disabilities gain the profession
  1. Tez No: 436934
  2. Yazar: RUŞEN AYATA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: engel, zihinsel engel, aile, tutum, meslek, obstacle, mental disability, family, job, attitude
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmada hafif düzeydeki zihinsel engelli bireylerin meslek edinmeleri konusunda ailelerinin tutumları incelenmiştir. Ailelerin, belirli değişkenler ile tutumları arasındaki ilişkilere bakılmıştır. Araştırmanın amacına uygun olarak bir anket formu oluşturulmuştur. Anketin uygulanabilmesi için İzmit Milli Eğitim Bakanlığı'ndan izin belgesi alınmıştır. Kocaeli ili İzmit ilçesinde 3 ayrı yerde 15-25 yaş arasındaki zihinsel engelli bireylerin ailelerine ulaşılmış ve 124 adet anket formu uygulanmıştır. Anket sonuçlarından elde edilen veirler SPSS 10.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir.değişkenler arasındaki ilişkilerin anlamlı olup olmadığını ortaya çıkarmak amacı ile t-Testi ve ANOVA testleri uygulanmıştır. Tablolar karşılaştırılarak yorumlanmış ve sonuçlandırılmıştır. Yapılan araştırmaların sonucunda hafif düzeyde zihinsel engelli bireylerin meslek edinmelerinde aile tutumları ile ailenin ekonomik durumu ve ailenin eğitim düzeyi arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Ancak çocuğun yaşı, anketi cevaplayan ebeveynin cinsiyeti, çocuğun bağımsız yaşama becerisi ve çocuğun eğitim düzeyi ile aile tutumu arasında anlamlı bir ilişkinin bulunmadığı belirlenmiştir. Bu çalışma ile zihinsel engelli bireyin meslek edinmesi konusunda ailenin tutumu incelenmek istenilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research examines mentally disabled individuals. Family attitude about getting profession of mild – mentally disabled individuals is analyzed. Connection between family attitude and spesific factors is surveyed. According to purpose of research, a survey form is organized. To conduct the survey permission from the Ministry of National Education of İzmit is obtained. 124 public surveys are applied to the families of mentally disabled people between the ages 15 – 25 at three different places in İzmit district of Kocaeli. Data obtained from results of research are analyzed by using SPSS 10.0 programme. t-Test and ANOVA tests are applied to reveal wheather the connection between spesifics are significant or not. According to the test results, charts are formed. By comparison, charts are interpreted, and concluded. The results of the research indicate a relationship between family attitudes about getting profession of mentally disabled individuals and economic status and educational level of the family. However, no connection is found between parent's attitudes, the age of child, gender of parents who answered the questions, the child's skill of living independently, the educational level of child.