Kur'an'da sosyal bütünleşme
Social integration in Qur'an
  1. Tez No: 437045
  2. Yazar: HACER CİNSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Religion, Qur'an, Community, Social integration
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kur`an`da insanla ilgili ayetleri göz önüne aldığımız zaman Kur`an`ın insanı“toplumsal bir varlık”olarak tanımladığını görürüz. Kur`an`ın muhatabı insandır. Kıyamete kadar tüm insan ve toplumlar Kur`an`ın çağrısına muhataptır. Evrensel boyutuyla Kur`an bütün bir insanlığı kuşatmıştır. Kur`an, başlangıçta insanoğlunun birliğinden bahsetmektedir. Bu birlik hem dini, hem de etnik anlamdadır. Hz. Âdem'in çevresinde meydana gelmiş olan beşeriyet daha sonra kabilelere, milletlere, yani farklı toplumlara ayrılmıştır. Hz. Adem`den sonra farklılaşmaya giden insan oğlunun bu farklılaşmadaki gelişim seyri, Allah`ın insanın fıtratına yerleştirdiği yapıya uygun olarak toplumsal ünitelerin oluşumuna meydan vermiştir. Bu ayrılıştaki amaç ise, insanların toplum olarak birbirleriyle tanışıp kaynaşmalarıdır. Sonuçta bütün insanlar tek bir nefisten yaratılıp yeryüzüne yayıldılar ve hepsi de asıl olarak birbirleriyle kardeştirler. Anahtar Kelimeler : Kur'an, Sosyal Bütünleşme, Toplum, Din
Özet (Çeviri)
When we take into consideration verses about human in the Qur'an we can see it define the people as a social being. The Qur'an is addressed to people. All people and communities until apocalypse is subject to the call of the Qur'an. The Qur'an includes all the universal dimension of humanity. İn the begining,the Quran is speaking of the unity of mankind. This unity has an ethnic and religious sense.Humanity is that occurred around Adam then tribes, nations, have been divided into different communities. The development of mankind leading to being different after Adam, In accordance with the structure of the human being that Allah has placed human nature has given occurred in the formation of social units. The purpose of this departure, the people meet each other and socialize as a community. All human beings ultimately were created from a single soul and they spread out all over the earth.All the people basically are brothers and sisters.