Yatırım fonlarında performans değerleme ve yasal yönetim zorunlulukları
Performance analysis in mutual fund an legal statue obligations
- Tez No: 437113
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HAYATİ ERİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Portföy Yönetim Şirketi, Kollektif Yatırım Kuruluşları, Kanun Değişiklikleri, Portfolio Management Companies, Institutional Investors, New Capital Market Law
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası ve Borsa Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Kurumsal yatırım araçlarının iki önemli türünü oluşturan bireysel emeklilik yatırım fonları ile şemsiye fonlarına yatırımcıların ilgisi gün geçtikçe artmaktadır. Kurumsal yatırımcıların profesyonel portföy yönetimi sayesinde yatırımcılar, uzmanlık gerektiren fon yönetimi konusunda zorluk çekmemekte ve daha rasyonel kararlar alabilmektedirler. Diğer yandan, yatırım fonlarının hukuki temelinin olması da kurumsal yatırımın tercih edilmesinin nedenlerinden biridir. Çalışmanın ana amacı, 2013 yılı itibari ile yenilenen Sermaye Piyasası Kanunu'nun yatırım fonları ve emeklilik yatırım fonları için ne değiştirdiğini ortaya koymaktır. Yatırım fonlarının yatırım yaptığı ürünler ve son beş yıllık getirileri de yatırımcı açısından analiz edilmeye çalışılmıştır. Türkiye'deki hem yatırım fonları hem de emeklilik yatırım fonları incelendiğinde yapılan mevzuat değişikliklerinin yatırımcı kitlesinin arttırılması, finansal sistemin geliştirilmesi için olumlu olduğu görülmektedir. Türk yatırımcısı kendi zaman ve vaktini para yönetimi harcamak yerine, belirlediği risk aralığındaki fonlara yatırım yapması ve geniş fon piyasası içerisinde yeni enstrümanlara yatırım yapabilecektir.
Özet (Çeviri)
Pension funds and mutual funds are growing interest of investors which are two major types of institutional investment vehicles. Investors do not have difficulty about requiring expertise in fund management with professional portfolio management. So, more rational financial decisions can be taken. It is also a reason for the investors' choice that the legal basis of fund corporate investment. The main purpose of the thesis is showing what is the new changes for pension funds and mutual funds in new capital markets. Financial instruments, which are invested by mutual funds, are analysed by five years returns. New capital market law will be investor friendly for improving financial system in Turkey. Turkish investor will be invest to new financial instruments and learn new financial tools by investing these mutual funds.