Türk din mûsikîsinin sağlıklı insanların hormonal yapıları üzerindeki etkileri
The effect of the Turkish religious music on the hormonal structure of the health people
- Tez No: 437162
- Danışmanlar: PROF. DR. M. SAFA YEPREM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Türk Din Mûsikîsi, Kortizol, Müzik Terapi, Hüseynî Makamı
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu araştırma, Türk Din Mûsikîsinin sağlıklı insanların hormon seviyeleri üzerindeki etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın ikincil bir amacı ise Dini Mûsikînin sağlıklı insanlar üzerindeki tesirinin belirlenebilmesi ile günlük yaşamın içerisinde Dini Mûsikînin etkililiğinin sınanmasıdır. Araştırmada“Girişimsel Olmayan Klinik Araştırma”etik onayı çerçevesinde laboratuvar ortamında deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur. Örneklem grubunu 49 kadın 54 erkek olmak üzere Kocaeli ilinde yaşayan 20-45 yaş aralığındaki toplam 103 sağlıklı birey oluşturmuştur. Çalışmada deneklerden alınan tükürük numunelerinde kortizol hormonu düzeyi araştırılmıştır. Verilerin analizinde ortalama ve standart sapma değerleri ilişkili ve ilişkisiz grup t testi ve non parametrik bir test olan Wilcoxon analizi kullanılmıştır. Mûsikî dinletilen grup deney, dinletilmeyen grup ise kontrol grubunu oluşturmaktadır. Araştırmada deneklerin belirlenmesinde Katılımcı Formu, Back Depresyon Ölçeği, SCL 90 Ölçeği kullanılmıştır. Deney safhasında deneklere anksiyete ölçeği uygulanmış ve antropometrik ölçüm olarak Ateş- Nabız- Tansiyon alınarak kayıt formuna işlenmiştir. Salivette tüplerine tükürük numuneleri alınarak çalışmanın deney aşaması tamamlanmıştır. Belirlenen günde sabah 07:00' da çalışmanın yapılacağı yere aç olarak gelmeleri istenmiştir. Deneklerden ilk safhada bazal tükürük, ateş - nabız - tansiyon alınmış ve anksiyete ölçeği yaptırılmıştır. İkinci safhada özel kulaklık vasıtasıyla akut stres sesi verilmiş ve tekrar tükürük numunesi alınmış, ateş, nabız ve tansiyon ölçülmüş ardından anksiyete ölçeği yaptırılmıştır. Son aşamada ise deney grubuna Hüseynî makamında ney taksimleri ve ilahiler dinletilmiştir. Kontrol grubuna ise son aşamada gözlerini kapatarak dinlenmeleri istenmiştir. Ardından tükürük numunesi, ateş, nabız, tansiyon alınarak anksiyete ölçeği yaptırılmış ve kayıt altına alınmıştır. Salivette tüpleri ( Tükürük kortizol tüpü ) içinde bulunan tükürük numuneleri 1000 devirde santrifüj cihazında çevrilmiş ve 3 ml'lik steril pastör pipetleriyle 1,5 ml'lik Eppendorf tüplerine aktarılmıştır. Üzerleri etiketlenerek dondurulmak üzere özel soğutucuya konulmuştur. -20 derecede 28 gün muhafaza edilerek analizleri yapılmak üzere transferi sağlanmıştır. Araştırmanın sonucunda; kontrol grubundaki deneklerin stres uyaranı sonrası ve dinlenme safhası sonrasında kortizol hormonunun sabit kaldığı; deney grubundaki deneklerin stres uyaranı sonrasında ve mûsikîyi dinledikten sonra kortizol hormonunun düştüğü görülmüştür. Bu sonuçlara göre sabah saatlerinde hüseynî makamında dini mûsikî eserlerinin dinlenilmesi halinde sabah ölçülen tükrükteki kortizolü düşürdüğü ve etkilediği bu da sabah oluşabilecek stres düzeyine olumlu etki gösterdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is made in order to examine the effect of the Turkish Religious Music on the hormonal structure of the health people. Secondary purpose of the study is to designate the effect of the religious music on healthy people and to test the effectiveness of the religious music in daily life as well. In the study experimental groups and control groups are formed in laboratory environment in the framework of“Noninvasive Clinical Investigation”ethical approval. The sample group consisted of 103 healthy individuals in total (49 females, 54 males) in 20-45 age range who live in Kocaeli Province. In the study level of cortisol hormone in the saliva samples taking from the test subjects is investigated. In the data analyze average and standard deviation values related and unrelated group 1 test and non-parametric Willcoxon analyze are used. The persons who listened to the music is composed of test group and the persons who do not listen to the music is composed of control group. In designating test subjects in the study contributor form, Back Depression Scale and SCL 90 scale are used. In the stage of the test anxiety scale is applied to the subjects and temparature-Pulse-Blood Pressure is processed in registration form as being anthropometric measurement. The test stage is finished after saliva samples have been takin into Salivette tubes. They are also requested to be at the place where research is being made in the morning at 07.00 hrs as being hungry. In the first stage basal saliva, temperature, pulse and blood pressure are taken and anxiety scale is applied. In the second stage acute stress sound is given by special earphones and again anxiety scale is applied after temperature, pulse and blood pressure are taken. In the last stage the test group listened to reed flute improvization in tune Huseyni and hymns. In the last stage of the control group the subjects are requested to listen to the music blindfolded. Afterward anxiety scale is applied after temperature, pulse and blood pressure are taken and they are taken into record. The saliva samples in the Salivetti tubes (saliva cortizol tube) are centrifuged in 1000 cycles and transferred into Eppendorf tubes of 1,5 ml by sterile pasteur pipettes of 3 ml. They are settled in the speaciak cooler after labelled. They are kept for 28 days in 20 minus degree to be analyzed in a top-level laboratory environment. In the conclusion of the study it is found out that stress stimulating and temperature of the subjects in the control group are increased, cortizol hormone is fixed. It is observed that the great tension, cortizol hormone of the subjects in the test group are reduced after stres and music. It is concluded that listening to religious music in tune Huseyni reduce the cortizol in morning and this spells a positive effect on stress level that might be formed in mornings. Keywords; Turkish Religious Music, Cortizol, Music Therapy, Hüseynî maqam