Yûsuf ile Züleyhâ mesnevîlerinde Yâkub peygamber
Prophet Yâkub in Yûsuf and Züleyhâ mathnawis
  1. Tez No: 437196
  2. Yazar: MERVE KASIRGA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİHA Y. SARIKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yâkub peygamber, Yûsuf ile Züleyhâ, âşık-mâşuk, sabr-ı cemîl, mesnevî, Prophet Yâkub, Yûsuf & Züleyhâ, the lover the beloved, mature patience, mathnawis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Yâkub peygamber, eski Türk edebiyatı ve dolayısıyla İslâmî Türk edebiyatı muhtevâsına dâhil olan dinî şahıslar zümresindendir. Hz. İbrahim'in torunu, Hz. İshak'ın oğlu olan Yâkub peygamber hayatı, peygamberliği ve mûcizeleriyle edebiyatımızda mâkes bulmuştur. Fakat onun edebiyatımızdaki asıl şöhreti, oğlu Yûsuf'tan ayrı kaldığı sürede yaşadığı üzüntü ve bu üzüntüye karşı gösterdiği sabırdan kaynaklanmaktadır. Yûsuf ile Züleyhâ mesnevîleri hem Hz. Yâkub'un hayatı ve nebevî şahsiyetini hem de oğlu Yûsuf'la olan bağını tafsilatlı bir şekilde ele alan metinlerdir. Çalışmamızda da XIII. asırdan itibaren Türk edebiyatı sahasında kaleme alınmış ve kendi döneminin karakteristik özelliklerini taşıyan sekiz Yûsuf ile Züleyhâ mesnevîsinden hareketle Yâkub peygamber portresi oluşturulmuştur. Mesnevîlerde Hz. Yâkub'un yalnızca peygamber rolüyle değil Yûsuf'a derin bir sevgiyle bağlı baba olma özelliğiyle de ele alınması onun, hikâyenin ana karakterlerinden biri mesabesinde görülmesini sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Prophet Yâkub is one of the religious people included in old Turkish literature and Islamic Turkish literature. Prophet Yâkub, grandson of Prophet İbrahim and son of Prophet İshak, was reflected on our literature with his life, prophethood and miracles. However his initial fame in our literature stems from the sorrow when he was away from his son Yûsuf and the patience he showed. Mathnawis of Yûsuf & Züleyhâ are detailed texts that mention both the life and character of Prophet Yâkub as a prophet and his connection with his son Yûsuf. In this work, a portrait of Prophet Yâkub was composed with reference to eight mathnawis of Yûsuf & Züleyhâ that had been written since XIII. century in the field of Turkish literature and have characteristic features of the time. Prophet Yâkub's having been told both with the role of prophet and with the role of a father that loves his son so much gave rise to his being seen as one of the main characters of the story.