Codex Cumanicus ile çağdaş Kazak Türkçesinin ortak söz varlığının karşılaştırmalı sesçil incelemesi
Phonetic comparative study of the common vocabulary of Codex Cumanicus and modern Kazakh Turkish
- Tez No: 437246
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT CERİTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kıpçaklar, Codex Cumanicus, Kazaklar, Kazak Türkçesi, Ses Olayları, Söz Varlığı, Sözler, Kipchaks, Codex Cumanicus, Kazakhs, Kazakh Turkish, Phonetic, Vocabulary, Words
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 369
Özet
Bu tez, Codex Cumanicus ile Kazak Türkçesinin ortak söz varlığının karşılaştırmalı sesçil bir incelemesidir. Bu çalışmada, Kıpçak Türkçesi ile çağdaş Kazak Türkçesi arasındaki benzerlikler ve farklılıklar fonetik bakımdan gösterilmeye çalışılmıştır. Çalışmamız iki bölüm ve bir giriş kısmından oluşmaktadır. Giriş kısmında, çalışmamıza esas olan materyaller, Kıpçak Türkçesi hakkında tarihi bilgi ve ses olayları anlatılmıştır. Birinci bölüm Codex Cumanicus ile Kazak Türkçesinin ortak söz varlığı karşılaştırmalı sesçil incelemesi dört ana maddeye ayrılmıştır: Kazak Türkçesinde Ses Yapısı Değişen Sözlerdeki Ses Olayları, Codex Cumanicus'taki Ses Yapısı Değişen Sözlerdeki Ses Olayları, Sözün Aslına Göre hem Codex Cumanicus'ta hem de Kazak Türkçesinde Ses Yapısı Değişen Sözlerdeki Ses Olayları ve Codex Cumanicus ve Kazak Türkçesi Söz Varlığında Ses Yapısı Aynı Olan Sözler. İkinci bölümde, Codex Cumaninus'ta bulunup Kazak Türkçesi söz varliğinda bulunmayan sözler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation is a phonetic comparative study of the common vocabulary of Codex Cumanicus and Modern Kazakh Turkish. In this study, we tried to show the similarities and differences between Modern Kazakh and Kipchak Turkish in terms of phonetic relations. Our study includes two chapters and also an introduction part. The introduction part comprises descriptions of materials used in the study, the general history of Kipçhaks and their phonetic issues. In the first chapter, the common vocabulary of Codex Cumanicus and Modern Kazakh Turkish was separated into four main part: Phonetic events in the words of which the phonetic structure changed, phonetic events in words of Codex Cumanicus of which phonetic structure changed, phonetic events in words of which structure changed both in Codex Cumanicus and Kazakh Turkish and words having same structure both in Codex Cumanicus and Kazakh Turkish. In second chapter, we examined the words which are not found in Modern Kazakh Turkish but found in vocabulary of Codex Cumanicus.