Yaşamı sürdürme nedenleri: Ebeveyn kabul reddi, duygu düzenleme stratejileri ve bilişsel esneklik açısından bir değerlendirme
Reasons for living: An investigation in terms of parental acceptance and rejection, emotion regulation strategies and cognitive flexibility
  1. Tez No: 437245
  2. Yazar: MERYEM DEDELER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL DURAK BATIGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşamı sürdürme nedenleri, kişilerarası kabul red kuramı, duygu düzenleme stratejileri, bilişsel esneklik, EKRÖ yetişkin kısa form, pozitif psikoloji, Reasons for living, interpersonal acceptance and rejection theory, emotion regulation strategies, cognitive flexibility, RFLI, PARQ/ Adult-short, positive psychology
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu çalışma üç aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada Yaşamı Sürdürme Nedenleri Envanterinin (YSNE) revizyonu için yürütülen ön çalışma, ikinci aşamada Ebeveyn Kabul Red Ölçeği Yetişkin Kısa Form üzerinde yapılan geçerlik ve güvenirlik çalışması, son aşamada ise yaşamı sürdürme nedenlerinin, ebeveyn kabul reddi, duygu düzenleme stratejileri ve bilişsel esneklik değişkenleri ile ilişkisinin incelendiği ana çalışma yer almaktadır. Ayrıca ebeveyn kabul reddi ve yaşamı sürdürme nedenleri arasındaki ilişkide bilişsel esneklik ve duygu düzenleme stratejilerinin aracı rolü incelenmiştir. Katılımcılara uygun örnekleme yoluyla ulaşılmıştır. YSNE madde havuzu oluşturma çalışması 594, faktör analizi çalışmaları 685, test tekrar test ve geçerlik çalışmaları 201, ana çalışma ise 417 katılımcı ile tamamlanmıştır. Kişisel Bilgi Formu, YSNE, Bilişsel Esneklik Envanteri (BEE), Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği (DDGÖ), Ebeveyn Kabul Red Ölçeği Yetişkin Kısa Formu (EKRÖ Yetişkin Kısa), İntihar Olasılığı Ölçeği (İOÖ), Ana Babaya Bağlanma Ölçeği (ABBÖ) kullanılmıştır. Ön çalışma bulgularına göre YSNE 48 madde yedi faktörden, EKRÖ anne kısa formu iki faktörden, baba formu üç faktörden oluşmaktadır. Ana çalışma bulgulara göre araştırmada incelenen tüm değişkenler birbiri ile ilişkilidir. Yaşamı sürdürme nedenlerini cinsiyet, baba kabulü, anne reddi, alternatifler (BEE) ve amaçlar (DDGÖ) alt ölçekleri yordamaktadır. Ayrıca anne kabul reddi ile yaşamı sürdürme nedenleri arasında alternatifler ve amaçlar alt ölçeklerinin, bilişsel esneklik ve duygu düzenleme değişkenlerinin aracı rolü bulunmaktadır. Benzer şekilde baba kabul reddi ile yaşamı sürdürme nedenleri arasındaki ilişkide kontrol alt ölçeğinin, bilişsel esneklik ve duygu düzenleme değişkenlerinin aracı rolü bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The present study includes three parts. First one includes pilot study of Reasons for Living Inventory (RFLI), second part includes pilot study of Parental Acceptance and Rejection Questionnaire Short Form/ Adult (PARQ/ Adult- Short), and the final one includes main study which investigated the relation between reasons for living, parental acceptance and rejection, emotion regulation strategies and cognitive flexibility. Moreover, the mediator role of cognitive flexibility and emotion regulation strategies in the relationship between parental acceptance- rejection and reasons for living was examined. Participants were reached via convenience sampling; there were 594 participants in the item creation pool, 685 in factor analysis study, 201 in test retest and validity study and 417 in the main study. Demographic Information Form, RFLI, Cognitive Flexibility Inventory (CFI), Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS), PARQ/ Adult-Short, Suicide Probability Scale (SPS), Parental Bonding Instrument (PBI) were used. Results of pilot studies showed 48 items and 7 factors for RFLI, two factors for PARQ mother and three for father. In the main study, all variables were correlated to each other. Gender, paternal acceptance, maternal rejection, alternatives and goals subscales predicted RFL. Furthermore, in the relationship between maternal acceptance- rejection and RFL, alternatives and goals subscales, cognitive flexibility and emotion regulation variables played mediator roles. Similarly in the relationship between paternal acceptance- rejection and RFL, control subscale, cognitive flexibility and emotion regulation variables played mediator roles.