Ulus-ötesi göç ve evlilik bağlamında kadın göçü: Türkiye'nin Makedonyalı ve Kosovalı göçmen gelinleri
Famele migration in the context of transnational migration and marriage: Macedonian and Kosovan brides of Turkey
- Tez No: 437266
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLAY ÇABUK KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik göçleri, Göçmen gelinler, Makedonyalı/Kosovalı gelinler, Göçmen ağları, Marriage migrations, Migrant brides, Macedonian/Kosovan brides, Migrant networks
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 313
Özet
Balkan göçleri, Türk göç yazınında yer alan önemli başlıklardan birisidir. Ele alınan göçler, siyasi ve ekonomik sebeplerle gerçekleşmiş, kitlesel göçlerdir. Oysa sosyo-kültürel nedenlerle gelişmiş göçlerin de var olduğu bilinmektedir. Bunların arasında kadın evlilik göçlerini saymak mümkündür. Kadınlar, Makedonya ve Kosova gibi Balkan ülkelerinden Türkiye'ye evlilik aracılığıyla göç etmektedir. Ancak bu göçler görünmez niteliktedir. Araştırma, Makedonya ve Kosova'dan evlilik aracılığıyla gelen kadınların evlilik göçlerini görünür kılmayı amaçlamaktadır. Bunun için 55 göçmen gelinle derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Kadınların evlilik göçlerinde başlıca motivasyonların neler olduğu hususu, araştırmanın konusu itibariyle önemlidir. Bulgulardan elde edilen sonuçlara göre kadınlar, kişisel ve/veya ailevi motivasyonlarla birlikte akraba ve arkadaşların etkisi altında göç kararı alabilmekte, göç etmektedirler. Buna göre, kadınların evlilik göçlerinde iki bölge arasında kurulmuş göçmen ağlarının etkili olduğu görülmektedir. Göçmenlerin, memleketli gelin getirme düşünceleri kadar, gelin göçmenlerin memleketten kız kardeş/akraba/arkadaş getirme düşünceleri de giderek yaygınlık kazanmaktadır. Her yeni göçmen olası yeni göçmenleri tetiklemektedir. Bu noktada şimdilik bireysel güzergâh olarak görülebilen evlilik göçleri, gelin göçmenlerde yaşanabilecek artışla toplumsal bir güzergâh halini alıp almayacağı sorusunu akla getirmektedir. Bu durum, bölgedeki Türk nüfusunu olumsuz yönde etkileyecek önemli bir meseledir.
Özet (Çeviri)
Balkan migration is one of the most important topics in Turkish migration narrative. These migrations are mass migrations which have taken place because of political and economic reasons. However, there are some other migrations stemming from socio-cultural reasons. Among them marriage migrations can be taken into account. Women form Balkan countries (Macedonia and Kosovo), migrate to Turkey through marriage, but these migrations are invisible. This study aims to make the marriage migrations more visible. For this reason, 55 migrant brides were conducted with in-depth interviews. What primary motivation these women have about marriage migration is significant in regards to the topic of this study. Women take the decision of migrating when they are under the influence of their relatives, friends and the individual or familial motivation. It is seen that migrant networks are effective in women's marriage migrations. It has become prevalent that the migrants are thinking of bringing more bride as well as migrant brides are thinking of bringing their sisters/relatives/friends from their own countries. Each new migrant brings with her a new migrant. Marriage migrations, which are seen as an individual route, bring the question of whether this kind of migration will turn into a social route through the increase in the number of migrant brides. This situation is a significant problem which will negatively affect the Turkish population in the region.