Soğuk savaş sonrası ABD-Rusya nükleer ilişkileri
Us-Russia nuclear relations after the cold war
- Tez No: 437282
- Danışmanlar: PROF. DR. EREL TELLAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: ABD, Rusya, nükleer silahlar, silahların denetimi, nükleer işbirliği, U.S, Russia, nuclear weapons, arms control, nuclear cooperation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Soğuk Savaş döneminde başlatılan silahların sınırlandırılması ve azaltılması görüşmeleri ABD ve SSCB arasında iletişim kanallarını oluşturarak nükleer silahlarının sınırlandırılmasına ve iki rakibin nükleer savaş tehdidinin azaltılması projesinde ortaklara dönüşmesine yol açmıştır. Ortaya çıkan ortaklık ve uzlaşma Moskova ve Washington arasında nükleer silahların yayılmasının önlenmesi rejiminin kurulması işbirliği için bir temel oluşturmuştur. Bugünlerde ABD-Rusya nükleer ilişkileri çeşitli alanlarda işbirliğinden ibarettir. Bunlardan bazıları, uluslararası nükleer silahların yayılmasını önleme rejiminin desteklenmesi, nükleer silahların güvenliğini artırmaya yönelik Ortak Tehdit Azaltma Programı altında yürütülen ortak çabalar ile nükleer terörizmle mücadele ve silahların denetimiyle ilgili ikili ve tek taraflı anlaşmalardır. 2011'de Yeni START Antlaşması yürürlüğe girmiştir. Yeni anlaşma ABD ve Rusya'nın gelecekteki tüm ikili ilişkileri ile silah denetimi ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi çabaları için bir referans haline gelmiştir. Yeni START Antlaşması 2009'da Obama tarafından başlatılan“Yeni Başlangıç”(Reset) politikası çerçevesinde iki ülke arasındaki karşılıklı işbirliği ilişkilerinin en somut ifadesi olmuştur.
Özet (Çeviri)
Arms limitation and reduction negotiations started during the Cold War created channels of communication between U.S. and USSR, led to limitations in their nuclear arsenals and made them partners in the project of reducing the danger of nuclear war. Resultant partnership and conciliation also set ground for cooperation in establishing the regime on nuclear nonproliferation between Moscow and Washington. Nowadays U.S.-Russia nuclear relations consist of cooperation in various fields. Some of them are, supporting the regime of nuclear nonproliferation, joint efforts under the Cooperative Threat Reduction program in order to improve security of nuclear weapons, combating nuclear terrorism and bilateral and unilateral nuclear arms control agreements. In 2011 New START Treaty came into force. New agreement became a reference point for all future relations of U.S. and Russia including joint efforts in arms control and nuclear nonproliferation. Besides New START treaty became the most concrete expression of two countries' mutual relations under the“Reset”policy started by Obama in 2009.