Yeşil düşüncede mülkiyet kavramı: Ekoliberalizmin kuramsal bir eleştirisi
Private property in green thought: A theoretical criticism of ecoliberalism
- Tez No: 437317
- Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT NAMIK ÇOBAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Özel mülkiyet, ekolojik kriz, liberalizm, eko-liberal politikalar, serbest piyasa çevreciliği, ortak mülkiyet, Private property, ecological crisis, liberalism, eco- liberal policies, free market environmentalism, common property
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 324
Özet
Özel mülkiyet, ekolojik krizine yönelik tartışmaların merkezinde konumlanır. Bunun temel nedeni, krizin yapısına yönelik düşünsel uzlaşmazlıkların kökenini belirleyen bir faktör olmasıdır. Sağ eğilimli düşünürler özel mülkiyeti sorunların çözümüne yönelik bir araç olarak değerlendirirken, sol eğilimli görüş tam aksine özel mülkiyeti ekolojik krizin temel nedenlerinden biri olarak ele alır. İki paradigma arasında ekolojik sorunların doğasına ilişkin uzlaşmazlık, böylece, özel mülkiyet analiziyle gün yüzüne çıkar. Çalışma, özel mülkiyeti meşrulaştıran üç temel argümanın ekolojik bağlamda incelendiği üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde klasik liberalizm tarafından ortaya atılan özel mülkiyet savunusu, günümüzde yeşil tartışmalara yansıyan boyutlarıyla birlikte incelenmektedir. İkinci bölümde, özel mülkiyeti ekolojik krize neden olan etmenleri ortadan kaldıracak bir araç olarak ele alan eko-liberal argümanlar ele alınmaktadır. Son bölümde ise, kendisini ekonomik liberalizmden ayıran ve çözümü siyasi liberalizm üzerinden şekillendiren yeşil liberalizmin ekolojik sorunlar karşısında özel mülkiyetin sınırlandırılması yaklaşımı değerlendirilmektedir. Çalışmada, kapitalist üretim biçiminin sahip olduğu temel gereksinimler ile ekolojik prensiplerin birbiriyle uyumlu olmaması nedeniyle, sermaye birikiminin temel aracı olan üretim araçları ve doğal varlıklar üzerindeki özel mülkiyetin bir çevre koruma aracı olarak benimsenemeyeceği savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Private ownership is placed at the center of ecological crisis arguments. The main reason for this, it's being one factor defining the root of the intellectual conflicts towards the crisis. While right inclined thinkers evaluate the private ownership as a tool to solve problems, on the contrary thinkers with left tendency take the private ownership as one of the main causes of the ecological crisis. The conflict between the two paradigm regarding the nature of ecological crisis, thus can be brought to surface by an analysis of private property. The study consists of three sections, where the three main arguments legitimating private ownership are being studied with ecological perspective. In the first section, projections of private ownership being defended by classical liberalism is being examined in due projections of today's green debates. In the second section, eco-liberal arguments, whose take the private ownership as a tool to diminish the factors causing ecological crisis, are being discussed. In the last section, limitation of the private ownership against ecological problems approach by the green liberalism, which splits itself from the economic liberalism and shapes the solution through political liberalism, is being evaluated. In the study, due to the diversity of the necessities of capitalist production and ecological principles, production means, as the main instruments of capital accumulation and private ownership on natural assets cannot be maintained as environmental protection tool is being covered.