Ankara Palas
Ankara Palas
- Tez No: 437321
- Danışmanlar: PROF. DR. KIYMET GİRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Ankara Palas, Birinci Ulusal Mimarlık Üslubu, Balolar, Konaklama, Ankara Palas, First National Architectural Movement, Ballroom, Accommodation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Tezimizin konusunu oluşturan Ankara Palas, yeni kurulan başkentin en modern oteli olarak 1924 yılında yapılmaya başlanmıştır. Mimar Vedat Bey'in temellerini attığı otel Mimar Kemalettin Bey tarafından tamamlanmış ve 1928 yılında kullanıma açılmıştır. Ankara Palas Türk Aş. tarafından işletilmeye başlayan otel Birinci Ulusal Mimarlık Üslubu özellikleri taşır. Görkemli ön cephesine taç kapı şeklinde bir giriş, köşe kuleleri ve bir soğan kubbe yerleştirilmiştir. Otelin içindeki mermer merdivenler, cam tavanlı balo salonu, teraslı çay ve oyun salonu dikkat çekici diğer mimari özellikleridir. Atatürk'ün de uzun yıllar kullandığı otel Ankara'daki konaklama sorununa çözüm oluşturmuş lüks oteller kategorisinde yer almıştır. TBMM'nin yeni binasına taşınması ve yeni meclise yakın yeni oteller açılması ile önemini kaybetmiş ve zamanla otel vasfını kaybederek farklı şekillerde değiştirilmiştir. Ankara Palas modernleşmenin uygulama mekanlarından biri olmuştur. Balolar, suareler ve çeşitli etkinlikler ile kadınlar sosyal hayata karışma imkanı bulmuşlardır. Günümüzde T.C Dışişleri Bakanlığı'na bağlı konukevi olarak, yapılış amacına uygun bir şekilde değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The construction of Ankara Palas, which comprises the subject matter of this thesis, started in 1924 as the most modern hotel of the newly founded capital city. The foundation of the hotel was laid by the Architect Mr. Vedat, then completed by architect Mr. Kemalettin, and was finally put into service in year 1928. The hotel, which was started to operate by Ankara Palas Türk A.Ş., carries the properties of the First National Architectural Period. A crown shaped entrancegate, corner towers and an onion shaped dome were placed on its gorgeous façade. Marble staircases, a ballroom with glass ceiling, a terrace tea room and game hall are among the other attractive architectural features in the hotel. The hotel was also used by Atatürk for many years and took part in the category of luxury hotels that offered a solution to the accommodation problem in Ankara. However, the hotel gradually lost its significance and eventually no longer needed as a hotel, and thus it was utilized otherwise when the Turkish Parliament (Grand National Assembly) moved to its new location followed by the opening of new hotels in the vicinity of the new parliament building. Ankara Palas has been one of the locations where modernization was implemented. The women had the opportunity to socialize through ballroom events, evening performances and various other events organized in Ankara Palas. Today, Ankara Palas is used as a guest-house by the Turkish Ministry of Foreign Ministry, in conformity with its purpose of establishment.