Türkiye'de kurumsal çeşitlendirme ve diğer faktörlerin düşük fiyatlandırma üzerine etkisi
Effects of institutional diversification and other factors on underpricing in Turkey
  1. Tez No: 437344
  2. Yazar: İREM SEVİNDİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAZIL GÖKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Halka arz, Düşük Fiyatlandırma, İlk Gün Getirisi, Kurumsal Çeşitlendirme, Bilgi Asimetrisi, Initial Public Offerings, Underpricing, Initial Returns, Diversification, Information Asymmetry
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Halka arz, şirketlerin geri ödeme riski taşımadan, özkaynak adı altında finansman kaynağı toplanması olarak tanımlanabilmektedir. Düşük fiyatlandırma, hisse senetlerinin ederinden daha az fiyatlandırılmasıdır ve halka arzlarda görülen yaygın bir meseledir. Literatürde birçok çalışma, düşük fiyatlandırmayı bilgi asimetrisi ile ilişkilendirmiştir. Kurumsal çeşitlendirme, şirketlerin farklı pazarlara, yeni ürünlerle girmesi olarak tanımlanmaktadır. Kurumsal çeşitlendirme kapsamında olan firmalarda sektör odaklı firmalara göre bilgi asimetrisinin daha az olduğu öne sürülmüştür. Bu savlardan yola çıkılarak, kurumsal çeşitlendirme kapsamında olan firmaların düşük fiyatlandırmasının sektör odaklı firmalara göre daha az olduğu çıkarımı yapılabilmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'de 2004-2015 yılları arasındaki halka arzlarda kurumsal çeşitlendirmenin ve diğer faktörlerin düşük fiyatlandırma üzerine etkisi incelenmiştir. Sonuçlara göre, 2004-2015 yılları arasında Türkiye'de yapılan halka arzlarda, kurumsal çeşitlendirme kapsamında olan firmaların düşük fiyatlandırmasının sektör odaklı firmalara göre daha az olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Going public is a source of financing in which a firm collects as equity with bearing no risk of payback. Underpricing is pricing shares under its true value and it is a common issue in initial public offerings (IPO). In IPO literature, there are many studies linking underpricing and asymmetric information. Diversification exists if a firm operates more than one business segment. Studies show that information asymmetry is lower in diversified firms compared to focused firms. In this manner, underpricing of diversifed firms is lower than underpricing of focused firms. This study examines the effects of diversification and other factors on underpricing of initial public offerings in Turkey between 2004 and 2015. According to the results, diversified firms show less underpricing than focused firms.