Medyada temsilin olanaksızlığı: Foucault perspektifinden bir inceleme
The impossibility of representation on media: An investigation through a foucauldian perspective
- Tez No: 437346
- Danışmanlar: PROF. DR. NUR BETÜL ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Philosophy, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İletişim Kuramları, Felsefe, Temsilin Olanaksızlığı, Michel Foucault, Özne ve İktidar, Temsil Düzeneği, Communication Theories, Philosophy, Impossibility of Representation, Michel Foucault, Subject and Power, Dispositif”of Representation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu tez Michel Foucault perspektifinden modern iletişim araçlarında temsilin olanaksızlığını konu almaktadır. Tez, günümüzün moda kavramlarından temsil kavramını iletişim araçları üzerinden ele almaktadır. İletişim araçlarını inceleyen kuramsal gelenekler, modern iletişim araçlarını bir temsil“düzeneği”olarak ele almaktadır. Tezin“Medya ve Temsil İlişkisini Kavrarken İlk Aşama: İktidar Ekseninde Belirginleşen Temsil Düzeneği”başlıklı ilk bölümünde iletişim araçlarına eleştirel ve liberal olarak yakalaşan geleneklerin iktidar anlayışları;“Medya ve Temsil İlişkisini Kavrarken İkinci Aşama: Özne Ekseninde Belirginleşen Temsil Düzeneği”başlıklı ikinci bölümünde ise eleştirel ve liberal iletişim geleneklerinin özne anlayışları incelenmektedir. Modern iletişim araçlarında bu iki çerçevede belirginleşen temsil düzeneği ekseninde“temsilin olanaksızlığı”Michel Foucault perspektifinden incelenecektir.
Özet (Çeviri)
This study is about impossibility of representation in modern means of communication from the perspective of Michel Foucault. Thesis discusses concept of representation, which is today's one of the most fashion concept, by way of the means of communication. The theoretical approaches analyzing communication mediums deal with modern communication mediums/means as dispositif of representation. The first part of the thesis, called“The First Phase in the Considering Media and Representation Relationship: The Dispositif of Representation Cryristallizing on the Perspective of the Power”, analyses the conceptions of power that approached as critical and liberal traditions. The second part of the thesis, called“The Second Phase in the Considering Media and Representation Relationship: The Dispositif of Representation Cryristallizing on the Perspective of the Subject”, analyses the conceptions of the subject of critical and liberal traditions. This analysis interrogates the impossibility of representation, which crystallizes in the modern communication means, from the perspective of these two approaches. And so I will carry out a systematic inquiry to discover and examine the facts of impossibility of representation in the context of Foucauldian thought.