Muhtar Avezov'un romanları üzerine bir inceleme
A study on Mukhtar Avezov's novels
  1. Tez No: 437369
  2. Yazar: AINUR ZHANGABAYEVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDOĞAN KUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Muhtar Avezov, kişi kadrosu, tarihî roman, konu, Mukhtar Avezov, staff person, historical novel, theme
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
“Muhtar Avezov'un Romanları Üzerine Bir İnceleme”adlı yüksek lisans tezinde Muhtar Avezov'un romanları incelenmiştir. Yazar, çağdaş Kazak edebiyatındaki realizm akımının önemli temsilcilerindendir. Muhtar Avezov'un incelediğimiz romanlarında yer alan başkişiler, tarihî şahsiyetlerdendir. Yazar, romanlarında, bu tarihi şahsiyetlerin vatanı ve halkı uğruna yaptıklarını detaylı bir şekilde vermektedir. Muhtar Avezov'un tarihî romanlarında geçen mekânlar, tarihî ve toplumsal bir önem taşımaktadır. Romanlarda bazen detaylı mekân betimlemeleri yer almakla beraber açık mekân olarak Doğu ve Güney Kazakistan'ın bazı şehir ve köyleri, kapalı mekân olarak da ev ve çadırın tercih edildiğini görürüz. Romanlarda gerilim unsurları başarılı bir şekilde kullanılmıştır. Muhtar Avezov'un romanları, gerçeklik kurgusu açısından tarihî ve yaşamöyküsel roman türlerindendir. Romanlarda argo ve ayıp sözleri içeren dil sapmaları da mevcuttur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the master thesis entitled“A Study on Mukhtar Avezov's Novels”is to analyze the novels of the writer. The author is one of the most prominent figures of the contemporary realism trend in the Kazakh literature. In the studied novels, Mukhtar Avezov is one of the protagonists and historical figures. In his novels, the author explains in detail how historical figures did all that they did for the sake of their people and their motherland. Mukhtar Avezov novels bear historical and social significances. His novels take place in detailed places at times and in open spaces at other times, such as cities and villages located in eastern and southern Kazakhstan. As for the closed detailed places, we see that homes are the most preferred settings. Tension components are successfully used in the novel. Mukhtar Avezov's novels, from the realism fiction point of view, are historical and biography novels. Language deviations including slang and words of swearing in the novel are employed in the novel.