Polikistik over sendromlu hastalarda irritabl barsak sendromu sıklığı
The prevalence of irritable bowel syndrome in polycystic ovary syndrome
  1. Tez No: 437477
  2. Yazar: HÜSEYİN DURSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET UYANIKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Polikistik Over Sendromu, İrritabl Barsak Sendromu, Polycystic ovary syndrome, Irritable bowel syndrome
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Polikistik over sendromlu (PKOS) hastalar ile sağlıklı kadınlar arasındaki irritabl barsak sendromu (İBS) sıklığının karşılaştırılmasını amaçladık. Materyal ve Metod: Eylül 2015 ile Mart 2016 tarihleri arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji, Jinekoloji ve Genel Dahiliye Polikliniğine başvuran 54 hasta ve 53 sağlıklı kadın çalışmaya alındı. Reprodüktif dönemdeki 54 PKOS tanılı hasta, yaş, cinsiyet ve BMI'sı benzer olan 53 sağlıklı kontrol ile İBS sıklığı yönünden karşılaştırıldı. PKOS tanısı için revize Rotterdam 2003 kriterleri, İBS tanısı için Roma III kriterleri kullanıldı. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 25.9 ± 7.34 (dağılım aralığı 16-47) yıl idi. PKOS tanılı hastaların yaş ortalaması 24.9 ± 6.22 (dağılım aralığı 16-38) yıl iken kontrol grubunun yaş ortalaması 26.9 ± 8.27 (dağılım aralığı 16-47) yıl idi. İki grubun yaş ortalamaları benzerdi. 54 PKOS tanılı hastadan 21 tanesinde (%39), kontrol grubundaki 53 kadından 10 tanesinde (%19) İBS saptandı. PKOS'lu hastalarda İBS oranı kontrol grubundaki kadınlara göre anlamlı olarak daha yüksekti (p: 0.022). Sonuç: PKOS tanısı olan kadınlarda, sağlıklı kontrollere göre İBS yaklaşık iki kat daha sık görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to compare the prevalence of irritable bowel syndrome (IBS) in patients with polycystic ovary syndrome (PCOS) and healthy women. Method: 54 patients who referred to Endocrinology, Gynecology and General Internal Medicine outpatient clinics of Harran University, Faculty of Medicine, and 53 healthy women between September 2015 and March 2016 were enrolled the study. The prevalence of IBS in 54 patients diagnosed with PCOS were compared with 53 age, sex and BMI matched healthy controls in the reproductive age. Revised 2003 Rotterdam criteria was used for the diagnosis of PCOS, and Roma III criteria for the diagnosis of IBS. Findings: The mean age of all participants was 25.9 ± 7.34 (distribution range 16-47) years. The average age of PCOS group was 24.9 ± 6.22 (distribution range 16-38) years, the average age of the control group was 26.9 ± 8.27 (distribution range 16-47) years. Two groups had similar mean age. IBS was observed in 21 of 54 (39%) women with PCOS and in 10 of 53 (19%) women in the control group. IBS was significantly higher in PCOS patients than in control women (p: 0.022). Result: IBS has been shown about twice as often as in women with PCOS compared with healthy controls.