Kalp yetersizliği olan hastaların ilaç ve diyete uyumlarının hastaneye yeniden yatışa ve yaşam kalitesine etkisi
The effect of medication and dietary compliance on re-hospitalization and quality of life in patients with heart failure
- Tez No: 437512
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYHAN ÇITLIK SARITAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kalp yetersizliği, İlaca Uyum, Diyete Uyum, Yaşam Kalitesi Hastaneye Yeniden Yatış, Hemşire, Heart Failure, Medication Compliance, Dietary Compliance, Quality Of Life, Re-Hospitalization, Nurse
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Araştırma kalp yetersizliği olan hastaların ilaç ve diyete uyumlarının hastaneye yeniden yatışa ve yaşam kalitesine etkisi belirlemek amacıyla tanımlayıcı ilişkisel olarak yapılmıştır. Araştırma Temmuz 2015-Temmuz 2016 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırma evrenini İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Koroner Yoğun Bakım ünitesi ve Kardiyoloji servisinde yatmakta en az 6 ay önce kalp yetersizliği ile tanılanmış, daha önce en az bir kez hastaneye yatmış olan 379 yetişkin hasta oluşturmuştur. Örneklemi ise, evreni bilinen örneklem yöntemi ile hesaplanarak belirlenen 161 hasta oluşturmuş, hata payını azaltmak için araştırma 170 hasta ile tamamlanmıştır. Verilerin toplanmasında Hasta Tanıtım Anketi, Diyete Uyum Hakkındaki İnançlar Ölçeği, İlaca Uyum Hakkındaki İnançlar Ölçeği ve Minnesota Kalp Yetersizliği ile Birlikte Yaşam Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda t-testi, Mann-Whitney U, ANOVA, Kruskal Wallis, korelasyon analizleri kullanılmıştır. Araştırmada hastaların çoğunluğunun kadın, evli, NYHA sınıf II hastaları olduğu, yatış sayılarının 8 ve üzeri, hastalık sürelerinin 25 ay ve üzeri olduğu saptanmıştır. Araştırmada NYHA sınıflaması kötü olanların ilaca daha uyumsuz oldukları ve yaşam kalitelerinin kötü olduğu, hastaneye yatış sayısı arttıkça yaşam kalitesinin düştüğü ve obezlerin daha kötü yaşam kalitesine sahip oldukları saptanmıştır. Araştırmada ilaç ve diyete uyumun hastaneye yeniden yatışı etkilediği, ilaca uyumun yaşam kalitesi üzerinde etkisi olduğu saptanmıştır. Araştırmada hastaların ilaç ve diyete uyumda yarar davranışlarını daha çok benimsedikleri, yaşam kalitelerinin orta düzeyde olduğu, ilaca ve diyete uyumlu hastaların hastaneye daha az yattıkları saptanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda hastalara ilaç ve diyete uyum konusunda hemşireler tarafından eğitimler verilmesi ve danışmanlık programlarının arttırılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the effect of medıcal and dıetary complıance on re-hospıtalızatıon and qualıty of life ın patıents wıth heart faılure. The research was done between July 2015 and July 2016. The research universe consisted of 379 adult patients with heart failure who was diagnosed at least 6 months before and have previously hospitalized at least once. The sample is calculated by the known universe sampling method and sample was consisted 161 patients. But the research was completed by 170 patients to reduce the margin of error. Data were collected with Introduction of Patient Survey, The Beliefs About Medication Compliance Scale,The Beliefs About Dietary Compliance Scale and Minnesota Living with Heart Failure Questionnarie. The data were evaluated with descriptive statistics, t test, Mann Whitney test, ANOVA, Kruskal Wallis and pearson's correlation tests. The research results showed that most of the patients were female and married. It was determined that NYHA class III patients are more incompatible than class II patients. It was found that medication and dietary compliance effects on re-hospitalization and medication compliance effects patient's quality of life. It has been determined that patients who has an intermediate level of the quality of life, have good compliance to medication and dietary therapy. It was found that compliance of patients to the medication and dietary decreased the events of re-hospitalization. In accordance with these results, giving training on compliance with medication and dietary by nurses and increased counseling programs may be proposed.