Buerger hastalığı tanısı ile hiperbarik oksijen tedavisi alan 136 hastanın retrospektif analizi
A retrospective study of 136 patients diagnosed as buerger's disease and treated with hyperbaric oxygen therapy
  1. Tez No: 437565
  2. Yazar: AYŞEGÜL ERCENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Deniz ve Sualtı Hekimliği, Marine and Underwater Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: hiperbarik oksijen tedavisi, tromboanjiitis obliterans, buerger hastalığı
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu çalışmada tedavisi zor ve çok iyi sonuçları olmayan tromboanjitis obliterans tanılı hastaların HBO tedavisine yanıtlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 1992-2016 yılları arasında HBO tedavisi endikasyonu ile İstanbul Tıp Fakültesi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Anabilim Dalı' na ve Ankara Özel Fora Hiperbarik Oksijen tedavi merkezi'ne yönlendirilen ve HBO tedavisi alan TAO tanılı 162 hasta retrospektif olarak hasta dosyaları ve otomasyon sistemleri üzerinden taranmıştır. Hastaların HBO tedavisine yanıtları, yara iyileşmesi, amputasyon oranları ve amputasyon seviyeleri dikkate alınarak değerlendirilmiştir. İstatiksel analiz için SPSS 21.0 programı ile 'Student's t, ki-kare ve Wilcoxon testleri' kullanıldı. P0.05). Hastalara daha önceden uygulanan cerrahi ve/veya konservatif tedaviler ve uygulanan cerrahi yöntemler, damar tutulumu veya bunun seviyesi ile HBO tedavisine yanıt ve HBO seans sayısı arasında da anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0.05). Hastaların HBO tedavi seansları 1-30 arası olanlar %36, 31-60 arası olanlar %39 olarak tespit edildi. Hastaların %44'ü şifa, %33'ü salah, %20'si haliyle taburcu edilirken, 136 hastanın 24'ünde (%18) amputasyon yapılmış, amputasyon yapılan 24 hastanın 17'sinde(%13) minör amputasyon 5'inde (%4) diz altı amputasyon, 2'sinde (%1) ise dizüstü amputasyon yapıldığı tespit edilmiştir. Sonuç: Buerger hastalığı ve HBO tedavisi arasındaki ilişki üzerine yapılmış çalışmalar çok sınırlıdır. Bununla birlikte Buerger hastalığı için kullanılan diğer tedavi yöntemleri ile HBO tedavisi arasındaki farkın incelendiği yayınlar yok denecek kadar azdır. Bu nedenle Buerger tanılı hastalar değerlendirilirken ekarte edilmesi gereken hastalık ve durumlar dikkatle gözden geçirilmelidir. Çalışmamız retrospektif planlanmış olup, hastaların yara iyileşmeleri geçmiş çalışmalarla uyumlu, amputasyon oranları daha düşük bulunmuş, hastaların HBO tedavisine yanıtları ile değerlendirilen diğer parametreleri (demografik özellikleri, ek hastalıkları, tanı koyulan yaş, tanı yöntemi, geçmişte uygulanan tedavi yöntemleri, geçmişte uygulanan amputasyon seviyeleri gibi) arasında istatistiksel bir anlamlılık bulunamamıştır. Bu nedenle HBO tedavisinin Buerger hastalığı üzerine etkilerini değerlendirebilmek için prospektif, çift kör, randomize kontrollü çalışmalar yapılması ve diğer tedavi yöntemleri ile HBO tedavisi arasındaki ilişkinin ayrı ayrı çalışılarak değerlendirilmesinin daha faydalı olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the response to hyperbaric oxygen therapy of patients diagnosed with intractable thromboangiitis obliterans (also known as Buerger's disease) with poor prognosis. Materials and Method: Files of patients diagnosed with thromboangiitis obliterans (162) who were treated at the Department of Underwater and Hyperbaric Medicine, Istanbul Faculty of Medicine and Private Fora Hyperbaric Therapy Clinic (Ankara) between 1992-2016 are scanned retrospectively via automation systems. Patients' response to treatment is evaluated based on wound healing, amputation rates and amputation levels. SPSS 21.0, Student's t-test, chi-squared test and Wilcoxon test are used for statistical analysis. P0.05). No statistically meaningful relationship is found with prior surgical and/or conservative treatment, vein involvement or the level of vein involvement between response to hyperbaric oxygen therapy and hyperbaric oxygen therapy session number (p>0.05). 36% of patients received between 1-30 sessions, 39% of patients received 31-60 sessions. 44% of patients were discharged with full recovery, 33% of patients were discharged with improvement and 20% of patients were discharged without improvement. 17 of 24 patients who were amputated (13%) had minor amputations, 5 patients had lower limb amputations (4%) and 2 had upper limb amputations (1%). Conclusion: Studies investigating the relationship between Buerger's disease and hyperbaric oxygen therapy are very limited. Additionally, studies investigating the difference between hyperbaric oxygen therapy and other treatment methods used for Buerger's disease are very few. Accordingly, differential diagnosis of Buerger's disease must be taken very seriously. Our retrospective study found coherent wound healing ratio with relevant studies whereas the amputation ratio is found to be lesser. No significant statistical relationship is found between response to hyperbaric oxygen therapy and other parameters such as demographics, comorbid diseases, age of diagnosis, diagnostic method, previously received treatment and previous amputation levels. In conclusion, prospective, double-blinded, randomized, controlled studies can be useful to evaluate the effects of hyperbaric oxygen therapy on Buerger's disease and the relationship of other treatment methods with hyperbaric oxygen therapy can be studied separately.