Ebeveynler arası çatışma ve boşanmanın çocuklarda görülen psikiyatrik bozukluklar ile ilişkisi: Risk ve koruyucu faktörler
The effects of parental conflict and divorce and it's relationship with the psychiatric disorders in children: Risk and protective factors
- Tez No: 437566
- Danışmanlar: PROF. DR. BEHİYE ALYANAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Boşanma, çatışma, çocuk, ergen, ebeveyn kabul-red, psikopatoloji, Divorce, conflict, child, adolescent, parental acceptance-rejection, psychopathology
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Boşanma, eşlerin birlikte yaşamaktan vazgeçerek yasal olarak karı koca olmadıklarını tanımladıkları bir ayrılık durumu ve aile fonksiyonlarının bütünüyle değiştiği dinamik bir süreçtir. Bu çalışmada boşanma ve çatışmanın çocuğun iyilik hali üzerindeki etkileri araştırılıp, ebeveyn kabul-red algısı, risk ve koruyucu faktörler ile çocukta görülen psikiyatrik bozukluklar arasındaki ilişkilerin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: İstanbul Tıp Fakültesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi polikliniklerinde takip edilen 8-18 yaş arası, bilişsel gelişim geriliği ve otizm spektrum bozukluğu tanılarını almayan 86 olgu çalışmaya alınmıştır. Ebeveyn Kabul-Red/Kontrol ölçeği Anne ve Baba formu, Okul Çağı Çocukları İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi – Şimdi ve Yaşam Boyu Versiyonu, Güçler ve Güçlükler Anketi uygulanmıştır. Bulgular: Çok çatışmalı boşanmış aile çocuklarında baba red algısı daha fazla görülmüştür. Baba reddi yaşayan çocuklar babalarını soğuk ve mesafeli, ihmalkâr ve aşırı izin verici olarak tanımlamışlardır. Babaları ile olan ilişkilerinde red algılayan olgularda depresyon ve yaygın anksiyete bozukluğu daha fazla bulunmuştur. Çok çatışmalı grup olgularda anne red algısı olmamakla birlikte annelerini soğuk ve mesafeli olarak tanımlamışlardır. Çocuk yaş grubunda boşanmaya uyumun daha kötü olduğu görülmüştür. Boşanma sırasında ergenlik döneminde olan olgularda depresyon, panik bozukluk ve sosyal fobi daha fazla saptanmıştır. Boşanma sonrası ilk iki yıl içinde depresyon en fazla görülen psikiyatrik bozukluk iken, üç ve üzeri yıl geçen olgularda yaygın anksiyete bozukluğu ve karşıt olma karşıt gelme bozukluğu daha fazla görülmüştür. Sonuç: Ebeveynler arası yaşanan çatışma, çocuktaki baba reddi algısı ile ilişkili bulunmuştur. Baba reddi algılayan çocuklarda depresyon, anksiyete gibi içe atım bozuklukları çalışmamızda daha sık görülmüştür. Ebeveynler arası çatışmadan sonra çocuğun iyilik hali üzerinde en fazla etkili olan risk faktörleri; velayeti almayan ebeveynin çocuğun hayatında yer almaması, boşanmanın üzerinden geçen süre ve boşanma sırasındaki çocuğun yaşı olarak bulunmuştur. Çocuğun iyilik hali üzerinde etkili koruyucu faktörler ise; ebeveynler arasındaki iletişimin kalitesi, tedavi imkânlarına ulaşım ve iyi sosyal destek olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Object: Divorce is a dynamic process that the functions of the family completely changes and a separation state in which couples give up living together and define themselves as they are not husband and wife legally. In this study, it is aimed to investigate the effects of conflict and divorce on child wellbeing, the relationship between psychiatric disorders common in children and parental acceptance-rejection's perception, as well as the risk and protective factors. Method: Eighty-six patients between the ages of 8-18, who are followed up in the outpatient clinic of Child and Adolescent Psychiatry Department of Istanbul Medical Faculty, and who do not have a diagnosis of cognitive developmental delay or autism spectrum disorder are taken in the study. Parental Acceptance-Rejection/Control Scale Forms of Mother and Father, Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School Age Children--Present and Lifetime Version along with Strengths and Difficulties Questionnaire are applied to the patients. Results: Children of divorced families with high conflict have been observed to bear perception of father rejection more. Children suffering father rejection define their fathers as cold, distant, negligent and over permitting. Depression and generalized anxiety disorder are found to be more common for the cases that have rejection perception in relationships with their fathers. In cases with high conflict, although perception of mother rejection does not occur, they define their mothers as cold and distant. It is observed that adaptation to the divorce fact is worse in the child-age group. Cases that are at adolescence period during the course of divorce are found to carry depression, panic disorder and social phobia more. While depression is the most common psychiatric disorder seen in the first two years after divorce, in cases who have passed more than three years, generalized anxiety disorder and oppositional defiant disorder have been observed more frequently. Conclusion: Conflict between parents is found to be related to child's perception of father rejection. In our study, it is observed that introjection disorders such as depression and anxiety are more common in children who perceive father rejection. Following parental conflict the most effective risk factors on children's wellbeing are found to be lack of the parent who does not take the custody in the child's life, time passed over the divorce, and the age of the child during the course of divorce. The protective factors effective on the child's wellbeing are determined as the quality of communication between parents, the access of treatment opportunities and good social support.