Proliferatif, non proliferatif ve preproliferatif retinopatili diabetik hastalarda n- terminal PRO-C tipi natriüretik peptid(nt PRO CNP)'in düzeylerinin belirlenmesi ve hastalık şiddeti ile olan ilişkisi
  1. Tez No: 437568
  2. Yazar: CEBRAİL KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUFAN TÜKEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetes Mellitus, Diyabetik Retinopati, NT pro-CNP, Konjestif Kalp Yetmezliği, Sistolik Kan Basıncı, Diabetes Mellitus, Diabetic Retinopathy, NT-ProCNP, Congestive Heart Failure and Systolic Blood Pressure
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Diyabetes Mellitus(DM) beta hücre disfonksiyonun mevcut olduğu ve hiperglisemi bulgularının eşlik ettiği bir grup metabolik bozukluğu içine alır. Erişkinlerde görme kaybının en sık nedenidir. N terminal pro C tipi Natriüretik Peptit(NT Pro CNP) temel olarak endotelyal hücrelerden salgılanan parakrin etkileri bulunan, vasküler proliferasyon ile ilişkili bir moleküldür. Diyabetik retinopati (DR) ile NT Pro CNP arasındaki ilişki henüz değerlendirilmemiştir. Biz bu çalışma ile Proliferatif, Non Proliferatif ve Preproliferatif Retinopatili Diyabetik Hastalarda NT Pro CNP düzeylerinin belirlenmesi ve hastalık şiddeti ile olan ilişkisini incelemeye çalıştık. Materyal ve Metod: İstanbul Tıp Fakültesi Göz hastalıkları Bilim Dalında Aralık 2014 ile Nisan 2016 tarihleri arasında retinopati muayenesinden geçmiş olan 73 diabetik hasta çalışmaya alındı. Hastaların retinopati dereceleri; proliferatif, non-proliferatif ve preproliferatif retinopati olmak üzere üç gruba ayrıldı. NT Pro CNP düzeyileri Eliza yöntemi ile tayin edildi. Bulgular: Hastaların %90,2'sinde NT pro-CNP düzeyi normaldi. %9,8'sinde ise yüksek saptandı. NT pro-CNP diyabetik retinopatisi (DR) olmayan hastaların hepsinde normal aralıktaydı. Nonproliferatif DR olan hastaların %7,4'ünde, proliferatif DR olan hastaların %11,8'inde yüksek saptandı. NT pro-CNP düzeyi ile retinopati şiddeti arasında anlamlı bir ilişki bulunamasa da(p:0,4) proliferatif retinopatisi olan hastalar daha yüksek değerlere sahipti. NT pro-CNP düzeyi konjestif kalp yetersizliği (KKY) olan hastalarda artmaktaydı. NT-pro-CNP yüksekliğini belirleyebilecek faktörlerin araştırılması için yapılan regresyon analizinde yaş, cinsiyet, sistolik kan basıncı, diyabet süresi ve KKY varlığı değerlendirildi (modelin r2 değeri 0,34). Bu faktörler arasında yalnız sistolik kan basıncının sınırda anlamlı bir bağımsız ilişkisi olduğu tespit edildi (OR=1,05 %95 güven aralığı 1-1,11; p=0,05). Sonuç: Proliferatif retinopatisi olan hastalarda daha yüksek NT-ProCNP düzeyi saptanmasına rağmen DR ile NT pro-CNP arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı (p:0,4). NT pro-CNP düzeyi KKY olan hastalarda ve sistolik kan basıncının yüksek olduğu hastalarda daha yüksek saptandı.
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus (DM) which has metabolic dysfunction is a metabolic disorder that share the symptoms of hyperglycemia. It is the most common cause of vision loss in adults. N-Terminal Pro-C-Type Natriuretic Peptide (NT-ProCNP) which is basically secreted by endothelial cells has paracrine effects and associated with vascular proliferation. The relationship between Diabetic Retinopathy (DR) and NT-ProCNP has not been evaluated yet. In this study, we aimed to determine the levels of NT-ProCNP in diabetic patients with proliferative, nonproliferative and preproliferative retinopathy and assess their relationship with disease severity. Material and Method: Between December 2014 and April 2016, 73 diabetic patients who had retinopathy examination Ophtalmology Department policlinics of Istanbul University Istanbul School of Medicine were chosen for this study. The degree of retinopathy of patients were divided into three groups which were namely proliferative, non-proliferative and preproliferative. Levels of NT-ProCNP were determined by ELISA method. Results: 90,2% of patients had normal levels of NT-ProCNP. 9,8% of patients had high levels of NT-ProCNP. NT-ProCNP levels were within normal range in all patients without diabetic retinopathy (DR). It was determined high in 7,4% of patients with nonproliferative DR and 11,8% of patients with proliferative DR. Although significant relationship between NT-ProCNP and severity of retinopathy could not be shown (p=0.4), higher levels were seen in patients with proliferative retinopathy. NT pro-BNP level was increased in patients with congestive heart failure (CHF). Regression analysis was performed to investigate the factors that may determine the high levels of NT pro-BNP and age, sex, systolic blood pressure, duration of diabetes and presence of congestive heart failure were evaluated (r2 value of model 0.34). Only systolic blood pressure among these factors had significant independent association (OR=1.05 95% confidence interval 1-1.11; p=0,05). Conclusion: Although patients with proliferative retinopathy had higher levels of NT-proBNP determined, significant relationship between DR and NT-ProCNP could not be shown (p= 0.4). NT-ProCNP levels were significantly higher in patients with Congestive Heart Failure and high systolic blood pressure.