Parkinson hastalarında beyin morfolojisindeki değişikliklerin motor, davranış ve algı bulguları ile ilişkisi
Cerebral white matter lesions, in parkinson's disease: Their relation to motor, affective and cognitive symptoms
  1. Tez No: 437598
  2. Yazar: MERT NAHİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Nöroloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Anatomy, Neurology, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ak madde lezyonları, hacim, hacim oranı, Parkinson hastalığı, Parkinson's disease, volume, white matter lesions, white matter volume
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Parkinson hastalarının beyin morfolojisindeki değişiklikler ve bunların motor, davranışsal ve algı bulguları ile ilişkisi birçok araştırmacı tarafından incelenmiştir. Bu çalışmaların çoğunda klinik bulguların, bölgesel atrofi veya beyin ak maddesinde görünen lezyonlar (AML) ile ilişkisi olduğu bulunmuştur. Bu çalışmada Parkinson hastalarında beyin ak maddesinde görülen lezyonların toplam beyin ak maddesine (AMH) oranının, klinik bulgular ile ilişkisini incelemeyi amaçladık. Materyal ve metot: Çalışmaya İdeopatik Parkison hastalığı (İPH) tanısı konulmuş 54 İPH ile 26 sağlıklı birey dahil edildi. Deneklerden 1 mm kalınlığında ardışık kesitlerden oluşan beyin Manyetik rezonans (MR) görüntüleri alındı. Alınan görüntülerden BrainSuite programı ile toplam beyin ak madde hacmi (AMH) hesaplandı. Fluid-attenuated inversion recovery (FLAIR) sekanslı görüntüler üzerinden FSL programı kullanılarak ak madde lezyon hacimleri (AMLH) belirlendi. Beyin ak maddesinde görünen lezyonların toplam beyin akmaddesine oranı gruplar arasında karşılaştırıldı. Ayrıca, bulguların affektif ve kognitif semptomlarla ilişkisi incelendi. Bulgular: Çalışmamızda İPH'lara ait AMH 324,05 cm3, kontrol grubunda ise 327,67 cm3 olarak hesap edildi (p>0,05). İPH grubunda AMLH 7,62 cm3 hesaplanırken kontrol grubunda bu değer 5,56 cm3 olarak hesaplandı (p>0,05). AMLH'nin kognitif bulgular ile arasında anlamlı bir ilişkisinin bulunmadığı saptandı (P>0,05). Affektif semptomlara ait sonuçlar AMLH ile karşılaştırdığında da birbirleri üzerinde ilişkisinin bulunmadığı saptandı (P>0,05). Sonuç: Bulgularımıza göre AMLH'nin ile klinik bulgular arasında ilişki görülmezken, AMLH Parkinson hastalarında ve kontrol grubunda da fark göstermiyordu. AMLH'nin yaşla ilişkisi olması nedeniyle daha genç bireylerde yapılacak çalışmalarda farklı sonuçlar elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Cerebral white matter lesions, in Parkinson's disease (PD): their relation to motor, affective and cognitive symptoms have been studied by many researchers. In those studies, appearing in the regional atrophy or brain white matter lesions (WML) was found to be associated with the clinical findings. In this study, we aimed to evaluate the relation of the ratio of the total brain white matter volume (WMV) and white matter lesions volume (WMLV) to the clinical symptoms in PD. Material Method: In this study, 54 subjects with diagnosis of the idiopathic Parkinson's disease and 26 healthy subjects were included. Consecutive brain sections of magnetic resonance images with 1 mm thickness were obtained from the subjects. Total brain white matter volume (WMV) was calculated using the BrainSuite software on obtained images. The volumes of white mater lesions were assessed using the FSL software on fluid-attenuated inversion recovery (FLAIR) images. The total brain white matter volumes and white matter lesions volumes were compared between groups. In addition, the relationships between the affective and cognitive findings to the symptoms were examined. Results: In this study, WMV were 324.05 cm3 in PD and 327.67 cm3 in control group (p>0.05). WML volumes were estimated to be 7.62 cm3 in PD and 5.56 cm3 in control group (p>0.05). There was no correlation between the cognitive findings and WMLV (p>0.05). Additionally, there was no correlation between the affective symptoms and WMLV (p>0.05). Conclusion: According to our findings, neither the WMLV is related with the effective on clinical symptoms, nor it was different between the patients with PD and controls. Since the WMLV is related to the age, different results can be observed in researches on younger groups.