Giresun ilinde bulunan büyükbaş işletmelerin yapısal özelliklerinin reprodüktif parametreler yönünden incelenmesi
Investigating of the structural features of the cattle enterprises in Giresun in terms of reproductive parameters
- Tez No: 437605
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT FINDIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Giresun, Süt Sığırcılığı, Dölverimi, Reprodüksiyon, Giresun, Dairy Cattle, Fertility, Reproduction
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Giresun'da bulunan büyükbaş işletmelerinin yapısal durumları, sürü yönetim sistemleri ve elde edilen reprodüktif parametreler ile bunların işletme verimliliği üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Giresun Merkez ve 15 ilçesinde süt sığırcılığı yapan 1401 adet işletme ile 25 sorudan oluşan anket çalışması yapılmıştır. Anket verileri analiz edilerek Türkiye'nin farklı illerinde yapılan benzer çalışmalar ile karşılaştırmalar yapılmıştır. Bulgular: Çalışmada işletme başına düşen hayvan sayısı 7,4, hayvanların günlük süt üretimi ise 5,19 lt olarak belirlenmiştir. İşletmelerin %3,7'si süt sağım makinesi kullanırken, %60,5'i ürettiği sütü kendi tükettiğini belirtmiştir. İlde en yaygın olan ırk jerseydir. Yem üretimini kendi arazisinden yapan işletmelerin oranı sadece %39, veteriner hizmetlerinden yararlananların oranı %88,7, suni tohumlama yaptıran işletmelerin oranı %48,5, senkronizasyon uygulayan işletmelerin oranı ise %1,2'dir. İşletmelerin %68,3'ü kızgınlık takibini gözlemleyerek yaptığını, %43,3'ü hayvanların kızgınlık geçirdiğini çara akıntısıyla anladıklarını belirtmişlerdir. İşletmelerin %41,4'ü postpartum dönemde problemler yaşadığını belirtirken, en çok görülen hastalıklar meme hastalıkları ve şaptır. Sonuç: İşletmelerin büyük çoğunluğunun aile tipi işletmeler olduğu ve kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla süt sığırcılığı yaptığı, hayvan verimlerinin düşük olduğu, kültür ırkı oranının düşük olduğu, yetiştiricilerin sürü yönetimi konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: İnvestigating of the structural condition of the cattle enterprises in Giresun, herd management system, obtained reproductive parameters and their effects on the efficiency of enterprises has been aimed. Material and Method: 25-questions of survey study were conducted with 1401 dairy cattle breeding enterprises in Giresun province center and its 15 county. Comparisons were made with similar studies conducted in different provinces of Turkey by analyzing the survey data. Results: The number of animals per farm is determined to be 7.4 and the daily milk production of the animal is determined to be 5.19 liters in the study. While using the milking machines 3.7% of enterprises, 60.5% of enterprises stated that they consume their produced milks for their needs. Jersey is the most common breed in the province. Only 39% of enterprises products their feed from their land, 88.7% of enterprises benefit from the veterinary services, 48.5% of enterprises performing artificial insemination, the rate of synchronization implements enterprises is 1.2%. 68.3% of the enterprises follow-up estrus period of cattle by observing, 43.3% of the enterprises had indicated that they understood the estrus period of the animals with weathering. 41.4% of enterprises stated that the problems experienced postpartum period and the most common diseases are breast disease and foot and mouth disease. Conclusion: The majority of enterprises are family-type and breeding dairy cattle in order to meet their own needs. The rates of culture breeds are low and growers were determined to have insufficient knowledge of herd management.