Kök kanal tedavisinin yenilenmesinde kullanılan farklı nikel titanyum döner aletlerin yüzey deformasyonlarının incelenmesi
Evaluation of surface deformations of different nickel titanium rotary instruments after root canal retreatment
- Tez No: 437618
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU ÖZSEZER DEMİRYÜREK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Endodonti, NiTi eğeler, Retreatment, SEM, Yüzey deformasyonları, Endodontics, NiTi files, Retreatment, SEM, Surface deformation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Kök kanal tedavisi yenilenmesinde kullanılan farklı nikel titanyum döner aletlerin kullanım sonrasında yüzeylerinde meydana gelen deformasyonların SEM ile incelenerek karşılaştırılması amaçlandı. Materyal ve Metot: Bu çalışmada çekilmiş toplam 240 adet üst orta keser diş, vertikal kompaksiyon yöntemine göre dolduruldu. Dişler 40 dişten oluşan 6 gruba ayrıldı. Örneklerin kök kanalları PTN, TFA, Reciproc, PTR, R-Endo ve Mtwo-R NiTi döner alet sistemleri ile boşaltıldı. Gruplar içerisinden aynı apikal çapa sahip eğelerin yüzeyleri SEM ile farklı büyütmelerde fotomikrograflar alındı. Bu fotomikrograflar üzerinden sınıflama ve skorlama yapıldı. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Düşük büyütme altında elde edilen fotomikrograflar incelendiğinde; PTR ve Reciproc gruplarındaki eğelerin yüzeylerinde herhangi bir deformasyon gözlenmezken, PTN ve TFA grubuna ait eğelerin %50'sinde kırılma tespit edildi. Yüksek büyütme altında elde edilen fotomikrograflar incelendiğinde; eğelerin koronal bölümlerinde deformasyon açısından istatistiksel fark bulunamazken (P > 0,05), orta bölümde PTN ve TFA grubunun diğer gruplardan istatistiksel olarak daha fazla deforme olduğu bulundu (P < 0,05). Apikal bölümde Reciproc grubunun diğer gruplardan istatistiksel olarak daha az deforme olduğu bulundu (P < 0,05). Sonuç: Çalışmamızda retreatment sonrası SEM ile değişik büyütmeler altında incelenen NiTi eğelerin tümünde yüzeysel deformasyonlar meydana geldiği tespit edilmiştir. PTR ve Reciproc eğelerinin yüzeylerinde diğer gruplara göre daha az deformasyon olduğu tespit edilmiştir. Retreatment sırasında kullanılan NiTi eğelerin yüzeyleri sıklıkla kontrol edilmeli ve gözle görülür bir deformasyon olması halinde değiştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate and compare the surface deformation of different NiTi rotary files after retreatment via SEM. Material and Method: In this study, a total of 240 maxillary central incisor teeth were obturated with vertical compaction technique and divided into 6 groups of 40 teeth. Then root canals were retreated by PTN, TFA, Reciproc, PTR, R-Endo and Mtwo-R NiTi rotary systems. The NiTi files that were selected from inside of different NiTi file systems with same apical diameter were investigated via SEM at different magnifications and fotomicrographs were captured. The fotomicrographs were classified and scored. The data were evaluated statistically. Results: According to the microphotographs that were captured at low magnification; PTR and Reciproc groups were free of defects like file separation, curving and unwinding but PTN and TFA groups showed 50% file separation. According to the microphotographs that were captured at high magnification; there were no statistically difference between groups at the coronal thirds of the files (P > 0.05), at the middle third PTN and TFA groups showed statistically more deformation than the other groups (P < 0.05). At the apical third Reciproc was statistically showed less deformation than the other all groups (P < 0.05). Conclusion: In the present study, all NiTi files showed surface deformation in SEM observation after retreatment procedures. There was less deformation in PTR and Reciproc groups according to other. These files could be safety used up to 4 canals in retreatment. During retreatment NiTi files should be checked frequently by magnification and the files that showing surface deformation should be discard.