Bebeklik dönemi (0-6 ay) süresinde emziren annelerin sütlerinde poliamin içeriğinin bebeğin beden gelişimi üzerine etkilerinin incelenmesi
The effects of breast milk polyamines on baby growth and development during baby term (0-6 months)
- Tez No: 437636
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAL BÜYÜKUSLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Anne Sütü, Bebeklerde Büyüme, Poliamin, Putresin, Spermidin, Spermin, Breast Milk, Baby Growth, Polyamine, Putrescine, Spermidine, Spermine
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Anne sütü, yenidoğanlar için ilk poliamin kaynağıdır. Anne sütü poliaminleri hücre büyümesinde rol almakla birlikte, yenidoğanın sindirim kanalının ve bağışıklık sisteminin gelişmesinde de etkilidir. Bu çalışma ile anne sütü poliaminlerinin, bebeğin vücut ağırlığı, boy ve baş çevresi ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Miyadında doğum yapan 33 annenin, doğumdan sonra 2-5 günleri arasında (kolostrum), 15.günde, 3.ayda ve 6.ayda süt örnekleri toplanmış ve poliamin düzeyleri yüksek performans sıvı kromotografisi (HPLC) ile analiz edilmiştir. Otuzüç anneden 26'sının bebeğinin; doğum sonrası, 1.ay, 3.ay ve 6.aylarda, vücut ağırlığı, boy uzunluğu ve baş çevreleri ölçülmüştür. Doğumdan sonra, 3.aya kadar anne sütü poliaminlerinden özellikle spermin ve spermidin artış göstermektedir. Bu süreçteki, anne sütü poliaminlerindeki değişim ile bebeklerin büyüme parametrelerindeki değişim arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0,05). Ayrıca 3.ay ve 6.aydaki anne sütü poliamin düzeyleri ile bebeklerin büyüme parametreleri arasındaki ilişki de incelenmiş ve 3.ayda putresin düzeyi ile bebeğin vücut ağırlığı arasında negatif bir ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak; anne sütü toplam poliamin düzeyleri kolostrumdan 6.aya kadar artış göstermiş fakat bebeğin büyüme parametrelerine pozitif etki ettiğine dair istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Anne sütü poliaminlerinin bebeğin büyüme ve gelişmesine etkisini inceleyen daha ileri düzeyde planlanmış çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Breast milk is the first source of polyamines for newborns. Breast milk polyamines are essential for cell growth, development of newborn's digestion truct and immune system. The present study aimed to determine releationship between breast milk polyamines and parameters of baby growth and development (weight, height and head circumference). Breast milk samples were collected from 33 mothers delivering full term babies after delivery (2nd-5th), on the 15th day, 3rd month and 6th month. Then, polyamines were analysed by high-performance liquid chromatograpy (HPLC). Growth and development parameters of twenty-six babies were measured in delivery and on 1st, 3th, 6th months. Polyamines of breast milk, especially spermine and spermidine concentrations, incresed from colostrum to 3th month milk. No significant relationship was detected between alteration of breast milk polyamines and alteration of baby growth and development parameters. In addition, relationships between breast milk polyamines and baby parameters in 3th an 6th months were detected. We found that there was a negative relationship between putrescine content of breast milk and baby's body weight in 3th month. As a conclusion, total polyamine concentrations of breast milk increased from colostrum to 6th month but there was no significant relationship between breast milk polyamines and baby growth parameters. Future studies are needed to determine the effect of breast milk polyamines on baby growth and development.