Dişi köpeklerde idrar kesesi hastalıklarının radyografik, ultrasonografik ve endoskopik yöntemlerle belirlenmesi
Determination of methods radiographic, ultrasonographic and endoscopic of urinary bladder diseases in female dogs
- Tez No: 437702
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. NUSRET APAYDIN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
 - Anahtar Kelimeler: köpek, idrar kesesi, radyografi, ultrasonografi, endoskopi, bladder, dog, radiographic, ultrasound, endoscopic
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı; dişi köpeklerde idrar kesesi hastalıklarının radyografik, ultrasonografik ve endoskopik yöntemler uygulanarak belirlenmesi, bu yöntemlerin karşılaştırmalarının yapılarak avantaj ve dezavantajlarının saptanmasıdır. Çalışmanın materyalini; Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi kliniklerine idrar kesesi hastalığı şüphesi ile gelen değişik yaş ve ırktaki 25 sahipli dişi hasta köpek oluşturdu. Bütün olguların radyografik, ultrasonografik ve endoskopik yöntemlerle muayeneleri yapılarak hastalıklarının kesin teşhisi konuldu. Elde edilen bulgular kaydedildi. Radyografik görüntüleme yönteminde % 64, ultrasonografik görüntüleme de % 96, endoskopi uygulamasında ise % 100 başarı sağlandı. Sonuç olarak; dişi köpeklerde idrar kesesi hastalıklarının kesin tanısında endoskopik ve ultrasonografik yöntemin radyografik yönteme göre daha avantajlı ve başarılı olduğu saptandı. Radyografik yöntemin kendi başına yeterli olmadığı, ancak kesin tanı için destekleyici bir yöntem olabileceği, ultrasonografik yöntemin ise kesin tanı için yeterli olabileceği, ancak diğer metotlarla desteklenmesi gerektiği gözlendi. Endoskopinin tek başına kullanılabileceği ve kolaylıkla uygulanabilen noninvaziv bir görüntüleme yöntemi olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determination of the urinary bladder diseases by radiographic, ultrasonographic and endoscopic methods on female dogs and, comparison and determination of advantages and disadvantages of these methods. The animal material of this study was consisted of urinary bladder disease suspected 25 owned female dogs which are different breeds and ages and were referred to the Erciyes University Faculty of Veterinary Medicine clinics. The final diagnosis in all cases was performed with radiographic, ultrasonographic and endoscopic methods. The findings were recorded. The success was achieved in 64% of the radiographic imaging, 96%, ultrasonographic imaging and 100% endoscopic imaging aplications. As a result it was found that endoscopy and ultrasonography more advantageous and successful comparing to the radiographic methods on definitive diagnosis of bladder diseases in female dogs. It was observed that radiography is not successful enough solely, but can be used as a supporting method for definitive diagnosis and, ultrasonography can be adequate for a definitive diagnosis, but should be supported by other diagnostic methods. The endoscopy can be used alone in definitive diagnosis and a non-invasive and, convenient imaging method