Köpeklerde Escherichia coli ile oluşturulan aşağı üriner sistem enfeksiyonunda Amoksisilin-Klavulanik asit ve Ko-trimoksazol'ün etkileri
  1. Tez No: 80111
  2. Yazar: YÜCEL ÇAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF KURTDERE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aşağı üriner sistem enfeksiyonu, E. coli, Köpekler, Amoksisilin-klavulanik asit, Ko-trimoksazol, Lower urinary tract infection, E. coli, Dogs, Amoxicillin-clavulanic acid, Co-trimoxazole
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
66 ÖZET Köpeklerde Escherichia coli ile Oluşturulan Aşağı Üriner Sistem Enfeksiyonunda Amoksisilin-Klavulanik Asit ve Ko-Trimoksazol'ün Etkileri Bu araştırmada köpeklerde E. coli ile deneysel olarak oluşturulan AÜSE'nun sağaltımında ko-trimoksazol ve amoksisilin-klavulanik asit'in etkileri karşılaştırıldı. Araştırmada her iki cinsiyetten 36 sağlıklı köpek kullanıldı. Köpekler 4'ü sağaltım uygulanan deneme grubu ve 2 'si sağaltım uygulanmayan kontrol grubu olmak üzere 6 gruba ayrıldılar. Köpeklerde AÜSE oluşturmak için önce üretral kateter kullanarak idrar kesesi içine %0,1'lik sulfosalisilik asit solüsyonu verildi, 10 dakika sonra kese serum fizyolojik ile 3 defa yıkandı ve E. coli susu [CNF 2(+) PJL 1] inokule edildi. E. coli inokulasyonundan sonra deneme süresince köpeklerde ortaya çıkan klinik bulgular izlendi. İdrar analizleri ve idrarın bakteriyolojik kontrolleri yapıldı. Sağaltıma E. coli inokulasyonu sonrası 15. günde başlandı. Ko-trimoksazol 15 mg/kg vücut ağırlığı dozunda 1. grup köpeklere 3 gün süreyle, 2. grup köpeklere 10 gün süreyle 12 saatte bir oral; amoksisilin-klavulanik asit 12,5 mg/kg vücut ağırlığı dozunda 3. grup köpeklere 3 gün süreyle, 4. grup köpeklere 10 gün süreyle 12 saatte bir oral verildi. Kontrol olarak bırakılan 5. ve 6. grup köpeklere sağaltım uygulanmadı. Sağaltımın tamamlanmasından 14 gün sonra klinik muayene ve idrar örneklerinin bakteriyolojik kültür sonuçlarına göre; ko-trimoksazol 'ün 3 ve 10 gün süreyle uygulandığı tüm dişi ve erkek köpeklerde % 100 klinik ve bakteriyolojik iyileşme belirlendi. Bu köpeklerin sağaltım sonrası idrar analizlerinde proteinüri ve hematürinin ortadan kalktığı, her mikroskop sahasındaki lökosit, eritrosit ve idrar kesesi epiteli sayılarında önemli düşüşler olduğu saptandı. Amoksisilin-klavulanik asit'in 3 gün süreyle verildiği köpeklerde % 87,5 klinik ve % 25 (1 erkek, 1 dişi köpek) bakteriyolojik iyileşme belirlendi. Bu köpeklerin sağaltım sonrası idrar analizlerinde proteinürinin, eritrosit ve idrar kesesi epiteli sayısının azaldığı, 3 köpekte hematürinin devam ettiği belirlendi. Amoksisilin-klavulanik asit'in 10 gün süreyle uygulandığı köpeklerde %87,5 klinik ve % 50 bakteriyolojik iyileşme saptandı. Bu grup köpeklerde proteinürinin azaldığı, 2 köpekte hematürinin devam ettiği ve bakteriyolojik iyileşme görülen köpeklerde (1 erkek, 2 dişi köpek) her mikroskop sahasındaki lökosit, eritrosit ve idrar kesesi epiteli sayılarında azalma belirlendi. Sağaltım uygulanmayan kontrol grubu köpeklerde klinik, bakteriyolojik ve67 idrar analizi sonuçlarına göre üriner sistem enfeksiyonunun deneme sonunda halen devam ettiği saptandı. Sonuç olarak; köpeklerde E. coli ile oluşturulan AÜSE'larında klinik muayene ve idrarın bakteriyolojik kültür sonuçlarına göre; 3 ve 10 günlük ko- trimoksazol uygulamalarının 3 ve 10 günlük amoksisilin-klavulanik asit uygulamalarından daha etkili olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
68 Summary Effects of Amoxicillin-Clavulanic Acid and Co-Trimoxazole on E. coli-Induced Lower Urinary Tract Infection in Dogs In this study, the effects of co-trimoxazole and amoxicillin-clavulanic acid on experimentally E. coli induced lower urinary tract infection in dogs were compared. In the study, 36 healthy dogs from both sexes were used. These dogs were devided into 6 groups of which 4 therapy groups and 2 control groups. In order to induce lower urinary tract infection, first, sulphosalicylic acid, 0,1% solution was given to urinary bladder via urethral catheter, ten minutes later, the bladder was rinsed with serum physiologic 3 times and E. coli serotype [CNF 2(+) PJL 1] was inoculated. The clinical symptoms were observed and urine analyses and bacteriologic examinations of urine were performed after E. coli inoculation throughout the trail. The therapy was started on day 15 after E. coli inoculation. Co-trimoxazole 15 mg/kg was given to the first group of dogs for 3 days, to the second group of dogs for 10 days orally b.i.d.; amoxicillin-clavulanic acid 12,5 mg/kg was given to the third group of dogs for 3 days and to the fourth group of dogs for 10 days orally b.Ld. No therapy was applied to the groups 5 and 6 which were left for control. According to the clinical findings and the results of the bacteriological cultures of the urinary samples on day 14 after the completion of the therapy, clinically and bacteriologically 1 00% improvement were estimated in all of the male and female dogs in which co-trimoxazole was used for 3 and 10 days. In these dogs proteinuria and haematuria disappeared and significant decreases in leukocyte, erythrocyte and urinary blader epithel counts in each microscopic area were detected after therapy. In the dogs given amoxicillin-clavulanic acid for 3 days, clinically 87,5% and bacteriologically 25% (1 male, 1 female dog) improvement were detected. In this group of dogs, in the urinary analysis, decreases in the urinary bladder epithel and erythrocyt counts and proteinuria were stated after therapy but 3 dogs was still showed hematuria. Clinically 87,5% and bacteriologically 50% improvement were detected in dogs which amoxicillin-clavulanic acid was administered for 10 days. In this group of dogs proteinuria decreases but haematuria in two dogs continued and significant decreases of leukocyte, erythrocyte and urinary bladder epithels in each microscopic area were seen in the dogs which bacteriologic improvement ( 1 male, 2 female dogs) was determined. In the control group of dogs urinary tract infection was69 still continued at the end of the study according to the clinical, bacteriological and urine analysis results. As a result of this study, it was noticed that according to the clinical examinations and the results of the bacteriological cultures of the urine 3 and 10 days co-trimoxazole applications were found more effective than 3 and 10 days amoxicillin-clavulanic acid applications in the E. coli induced lower urinary tract infection in dogs.